Aurinkoinen, mutta tuulen vuoksi koleahko sää oli houkutellut Castrénin kentän lehtereille noin 150 katsojaa, kun puoli seitsemältä sunnuntai-iltana alkaneessa ottelussa Herculesia vastaan asettui Vasa IFK.

Punamustan kotijoukkueen avauskokoonpano 4-3-3-muodostelmassa oli: Seppä – Huoponen, Jullvé, Amat, Ukkola – Himanka, Gurrutxaga, Kovalainen – Karjalainen, Moreno, N. Amokachi.

Ensimmäisen vartin aikana hallitsimme hienokseltaan palloa, ja vaasalaiset yrittivät päästä aina pallon saatuaan nopeisiin vastahyökkäyksiin. Varsinaisia huippupaikkoja ei nähty, vaikka kumpikin joukkue pääsi laukomaan kertaalleen maalia kohti.

Sellainen puolestaan tuli ottelun 17. minuutilla – tai oli tulla. Herculesin kapteeni Markku Huoponen oli noussut vasemman laitapuolustajan tontiltaan erinomaisesti ja pallon saatuaan kuljetti sen rangaistusalueen sisään. VIFK-puolustajan osaaminen ei riittänyt muuhun kuin napauttamaan Huoposelta jalat alta, mutta erotuomarilla ei riittänyt uskallus viheltää Herculesille päivänselvää pilkkua. Tämä kuumensi tunteita puolin jos toisin, mutta etenkin vaasalaisten topparit kunnostautuivat huutelemaan tuomarille muka sukelluksista. Hercules vei peliä, mutta vailla tulosta.

Reilun parinkymmenen minuutin pelin jälkeen Huoponen oli jälleen tapahtumien keskipisteenä, kun mahdollisesti hieman turhautunut vaasalaispeluri ajoi pahasti myöhässä kapteenimme päälle omalla kenttäpuoliskollamme. Huoponen törmäsi vaaralliselta näyttävässä tilanteessa kovalla vauhdilla päin katsomorakenteita, mutta tuomari ei kokenut tilannetta varoituksen arvoiseksi.

28. minuutilla rajuin ottein koko ottelun alun pelannut VIFK:n Kristian Kokko sitten viimein sai hakemansa ja katseli keltaista korttia varoituksen merkiksi, kun mies tuli keskialueella tilanteeseen nappulat edellä osuen Samu Himankaa keskivartaloon. Onneksi kumpikaan kaltoinkohdelluista pelaajistamme ei loukkaantunut.

Ensimmäisen puoliajan viimeinen vartti vaikutti paria nopeaa vastahyökkäystä lukuunottamatta olevan meidän hallussamme, ja rakensimme muutamia hyviä tilanteita, joista jonain toisena päivänä olisi voinut syntyä maalejakin. Vaasalaiset onnistuivat hankkimaan pelaajillemme pari varoitusta: ensin Marcos Morenolle keskialueen vapaapotkun estämisestä ja 44. minuutilla Himangalle hieman myöhästyneestä taklauksesta.

Viimeistä minuuttia puoliajasta pelatessa nähtiin vierasmaali: Merhawi Birhane sai liikaa tilaa rangaistusalueen sisällä ja käytti sen hyväkseen siirtäen VIFK:n 0-1 johtoon.
Toiselle puoliajalle tultaessa Hercules-valmentaja Ismael Díaz otti kentältä varoitetut Himangan ja Morenon vaihtoon, ja tilalle tulivat monien jo avaukseenkin kaipaamat Paul Obi sekä Jerome Ogbuefi.

Maalintekoa jatkoi kumminkin VIFK, kun 52. minuutilla vasemmalta laidaltamme murtauduttiin läpi, ja Mustafa Makin tarkka laukaus painui kuin oppikirjasta otettuna esimerkkinä boksin rajan tuntumasta taka-alanurkkaan. Pari minuuttia maalin jälkeen Díaz päätti käyttää jo kolmannen vaihtonsa, ja kentän jättäneen Valtteri Kovalaisen korvasi Alain Pecharroman.

Jälleen ottelu alkoi näyttämään käännettävissä olevalta, kun punamusta Hercules-lauma vyörytti hyökkäyksiä kohti Virkajärven vartioimaa Vaasan maalia. VIFK-pelurien otteet pysyivät kovina, ja seuraavana reilun tunnin pelin jälkeen varoitusta heistä katseli Jonas Pitkäkangas.

Hyökkäysvoittoinen peli avaa usein tilaa vastaiskuille, ja siten pääsi käymään nytkin. Ottelun 64. minuutilla vaasalaiset pääsivät kahden pelaajan voimin yksinäistä Seppää vastaan, ja niin Jeremiah Streng sai siirtää pallon lähietäisyydeltä verkkoon ja tilanteeksi 0-3.

Joukkueemme ei lannistunut, mutta tulosta syntyi vasta 82. minuutin kohdalla, kun Jose Amat nosti upean kaaripallon kaukaa kentän oikealta puoliskolta kohti maalia ja se putosi vastustamattomasti aivan maalin oikeaan ylänurkkaan.

Painostuksestamme ja läheltä piti -paikoistamme huolimatta paria maalipuihin osunutta laukausta, muutamaa Virkajärven torjuntaa ja VIFK-puolustuksen viime hetkien hätäisiä purkuja lähemmäksi toista maalia emme päässeet. Kauden ensimmäinen kotiottelu päättyi vaasalaisten 1-3-vierasvoittoon.

Vierailta parhaana pelaajana palkittiin Nikko Ruokangas ja Herculesilta Nazim Amokachi.

Hercules pelaa seuraavan kerran helatorstaina 10.5. klo 16:00 Närpes Kraftin vieraana.

Teksti: Pekka Peni