Otsikko luo mielikuvan jostain myöhäisyön lättypaikan ruokalistasta tai paikallisen pubin drinksuvalikoimasta. Mutta ei… kyse ei ole niistä, vaan eilen pelatun FA Cupin romantiikasta. Maailman vanhin yhtäjaksoisesti pelattu kilpailu tarjoaa joka vuosi jotain erikoista, ja tänä vuonna otsikoihin pääsi Herculesin kauden 2016 maalivahti Germano Mendes yhdessä uuden parhaan kaverinsa Jose Mourinhon kanssa.

Tuo kausi 2016 oli ensimmäinen Herculesille miesten Kakkosessa ja päävalmentajaksi saapui ison kohun myötä Daniel Amokachi. Samalla ovenavauksella tuli muutamia pelaaja eri puolilta Eurooppaa ja yksi heistä oli ainakin tuolloin hyvin heikolla englannin kielellä varustettu portugalilais-uusiginealainen kassari Germano Mendes. Miehen ensimmäisiin treeneihin nakannut Timo Perälä muistelee, että pieniä kommunikointiongelmia alkuun esiintyi. ”Germano tuli Herkkuun Englannista ja oletin hänen hanskaavan kieltä jonkin verran. Lupasin miehen hakea treeneihin ja näyttää paikkoja samalla, mutta ei päästy ihan yhteisymmärrykseen puhelimessa noutopaikkaa sovittaessa”, naureskelee Perälä. ”Odottelin etuovella ja mies livahti toiselta puolelta hortoilemaan ympäri Tuiraa. Onneksi lopulta löysin kaverin ja nakkasin treeneihin Castrenille reilusti myöhässä. Daniel ei oikein ollut tyytyväinen. Paikkoja ei oikein keretty kiertämään”, muistelee Perälä.

Germano oli mukava ja positiivinen heppu, joka oli joukkueen sisällä arvostettu ja pidetty henkilö. Oululaiseen tyyliin miehelle annettiin kulkupeliksi pyörä, jolla hän polki ympäri kaupunkia ahkeraan. Pyörä ei ollutkaan ihan tavallinen munamankeli, vaan tanskalainen Nihola ”Poster Bike”, joita Suomessa ei kovin montaa taida olla. Jos ollenkaan. Letkeä rastatukkainen Mendes ja Herculesin pelejä mainostava julistepyörä käänsivät monta päätä Oulun katukuvassa kesällä 2016.

Ennen Germanon nykyisen seuran FC Marine ja Valioliigajätti Tottenhamin eilistä FA cupin ottelua julkaistiin portugalilaisessa MaisFutbol -verkkojulkaisussa artikkeli ,missä Mendes pohti pyytävänsä Mourinholta Tottenhamin paitaa. Noh, kävi niin, että The Special One näki haastattelun ja ennen peliä Mourinho koputti FC Marinen pukukopin oveen ja pyysi Mendesin juttusille. Mourinholla oli Mendesille yllätys paidan muodossa ja näin FA Cupin romantiikkaa ja hieno tarina pääsi syntymään, vaikka Germano itse pelissä päässyt pelaamaakaan. Hieno ele Joselta! Julkaisuissa mainittiin myös Mendesin peliura Suomessa ja Herculesissa. Terkkuja Germanolle ja Erikoiselle!

Suosittelemme myös lukemaan englantilaista alasarjafutista ja -kulttuuria koskevan ansiokkaan kirjoituksen tästä.

Katso myös Germanon ja egyptiläisen Amr Mokhtarin Suomen kielen pikakurssi tästä linkistä. Topparina Herculesissa kaudella 2016 vakuuttavasti luutinut Amr joutui lopettamaan pelaajauransa vaikeiden vammojen myötä jo vuonna 2018 ja toimii nykyään Egyptin pääsarjajoukkueen FC Pyramids valmennusryhmässä, vain 25-vuotiaana.

Muuten, uutisen kuvassa komeilee Germanon kanssa Herculesin kapteeni kaudelta 2016 Ville ”Karhu” Karhunen, joka taitaa nykyään vaikuttaa….yllätys; Englannissa! Ei niinkään jalkapalloilun saralla, vaan enemmänkin tohtoriopiskelijana tieteen parissa….ja jutun ympyrä sulkeutuu..! 🙂