Lähirähinälle vuoden 2018 liikunnan tasa-arvo palkinto

Pohjois-Pohjanmaan liikunta ja urheilu ry:n järjestämässä Urheilugaalassa päästiin eilen juhlistamaan menneen vuoden liikunnan ja urheilun merkkitekoja. Illan päätähtenä oli elämäntyöpalkinnon saanut Pudasjärven monitoimimies liikuntaneuvos Seppo Sammelvuo, jonka muisteluja omalta liikunnan ja urheilun täytteiseltä taipaleelta gaalayleisö kuunteli seisaaltaan kunnioitusta osoittaen. Onneksi olkoon Seppo hienosta ja pyyteettömästä työstä suomalaisen liikunnan ja urheilun saralla!

Myös Lähirähinän osalle satoi kunniaa. Vuonna 2016 Lämsänjärven kaupunginosasta alkaneelle Lähirähinälle myönnettiin vuoden 2018 liikunnan tasa-arvopalkinto. Lähirähinä -alueita on nykyisellään yhteensä yhdeksän. Lähirähinä toiminnan peruskivenä on alueen asukkaiden aktivointi, yhdessä tekeminen ilman rajoja, monipuolisuus ja ennen kaikkea liikunnan riemu ja hauskuus! Palkinnon ojensi Oulun piispa Jukka Keskitalo Lähirähinän perustajille Timo ja Anu Perälälle.

Tossulätkää Kukkosen Lassen kanssa

 Vuonna 2019 Lähirähinä nousee uudelle tasolle

Noin 2,5 vuoden toiminta-aikana Lähirähinä on opettanut mukana olleille paljon. Paljon hienoja asioita on tapahtunut ja kivaa on ollut, mutta myös virheitä on tehty ja niistä opiksi otettu. Joillakin alueilla yhteisö on ottanut toiminnasta hienosti kopin ja homma rullaa upeasti alueiden yhteisöllisyyttä edistäen. Toisella alueilla taas toiminnan pyörittäminen on jäänyt liian kapeille harteille ja mm. elämäntilanteiden muutokset näissä tapauksissa katkaisevat helposti toiminnan.

Uusia alueita Ouluun on tuloillaan useampia ja saaduista kokemuksista oppia ottaen uuden Lähirähinä -alueen aloitukseen ja ennakkovalmisteluihin käytetään jatkossa paljon enemmän aikaa. Lähirähinä on myös laajentumassa muille kaupunkiseuduille ja pisimmällä valmisteluissa ollaan Kuopiossa.

Jatkossa Lähirähinän toinen perustajista Timo Perälä pystyy käyttämään enemmän aikaa toiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen. ”Omissa työkuvioissa on ollut sen verran hektiset kuviot loppuvuodesta 2018, että kaikki muu on kyllä kärsinyt”, toteaa Perälä. ”Kunhan ensi viikon Calgaryssä järjestettävän talvipyöräilyn kongressin saan vedettyä kunnialla läpi, niin pääsen taas keskittymään niin sanotusti oleelliseen”, hän päättää.

Esports liikuttaa ja innostaa nuoria huolehtimaan itsestään

JS Hercules toimii laajalti ennaltaehkäisevässä työssä

Jos JS Hercules onkin alun perin ollut pelkästään jalkapalloseura, niin nykyään toiminnan kaksi muuta merkittävää osa-aluetta ovat Lähirähinä sekä Hercules Esports. Vaikka luulisi, että pihapeleihin kannustava Lähirähinä ja näyttöpäätteen ääressä tapahtuva e-urheilu löisivät toisiaan railakkaasti korville, asia on juuri päinvastoin. ”Herculeksen Esport -toimintaa kuvailemme digitaaliseksi nuorisotyöksi”, kertoo Herculesin Esports manageri Tuomas Tarkki. ”Keskeisinä tekijöinä helmikuussa alkavissa nuorten ja lasten valmennusryhmissä on liikunta sekä omasta jaksamisesta huolehtimisen opettaminen pelaamisen ohella”, hän jatkaa. ”Ajatuksenamme on myös yhdistää Lähirähinää ja Esport -toimintaa; eivät ne ole toisiaan pois sulkevia asioita, vaan päinvastoin”, täydentää Perälä.

Helmikuun puolessa välissä Oulun torille avattavassa Esport Aitassa tuleekin näkymään myös Lähirähinän tapahtumatarjonta. Pelaamaan tulevia lapsia ja nuoria perheineen kannustetaan myös täyttämään yhdessä lähikentät liikunnan riemulla ja ilolla.