JS Herculesin käynnistämän Lähirähinä-toiminnan kehittämishanke valikoitui 66 hakemuksen joukosta Maapalloliigan finaaliin. Finaaliin päässeet 10 hanketta osallistuvat syksyn aikana Sitran järjestämiin intensiivikursseihin, joissa ideoita kehitetään yhdessä Sitran asiantuntijoiden kanssa.

Mukaan päässeet 10 joukkuetta saavat kaikki 10 000 euroa ideansa työstämiseen ja Maapalloliigan päätteeksi parhaiten jalostunut hanke palkitaan 20 000 eurolla.

Lähirähinä-toimintamallin kehittyminen tavoitteena

Vuonna 2016 Lämsänjärvellä pilottina käynnistyneen Lähirähinän lyhyen historian aikana on monella nykyisistä seitsemästä Lähirähinä-alueesta tapahtunut se ”tyypillinen tapaus”, että vetäjät ovat jääneet loppujen lopuksi aika yksin ja vastuunottajia vapaaehtoiseen toimintaan ei ole ruuhkaksi saakka ilmaantunut. Porukka odottaa, että joku hoitaa hommat ja sitoutuminen mihinkään koetaan vastenmieliseksi. Nämä seikat ovat voimakkaasti vaikuttaneet Lähirähinälähettiläät-hankkeen idean syntymiseen.

Lähirähinän perimmäisenä ajatuksena on saada pihapelikulttuuri takaisin ja parantaa asuinalueiden yhteisöllisyyttä. Ennen digiajan houkutuksia reput heilahtivat koulupäivän jälkeen nurkkaan ja vain mielikuvitus rajana miteltiin kaikki kilpailut omalla lähikentällä tai -metsässä.

Nyt nuo paikat ammottavat tyhjyyttään. Lähirähinän tarkoituksena ei ole järjestää kerhomaista tai seuramaista toimintaa, jonne aikuiset kippaavat lapsensa iltapäivähoitoon. Lähirähinän tarkoituksena on muuttaa nykyistä liikunnan palvelun ostamiskulttuuria sekä ajatusmaailmaa ja hoksauttaa ihmisiä, että itsekin voi järjestää, osallistua yhdessä ja myös osallistaa. Kaiken ei tarvitse olla valmiiksi pureskeltua ja siloiteltua. Maila käteen, pallo mukaan, kuraa naamaan, lenkkarit jalkaan ja hauskaa pitämään porukalla!

Lähirähinän Lähettiläät-hanke muuttamaan kulttuuria ja madaltamaan kynnystä

Kuten Lähirähinän ensimmäinen Lähettiläs Lasse Kukkonen naulaa oheisella videolla, kaiken urheilun taustalla on monipuolinen, omalla ajalla tapahtuva hauska liikkuminen. Pohjat kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille sekä menestykselle niin koulussa kuin urheilussakin luodaan omaehtoisella liikunnalla.

Lähirähinän Lähettiläät-hankkeessa entiset ja nykyiset urheilijat kertovat omista taustoistaan ja kokemuksistaan, toimivat mahdollisuuksien mukaan omilla alueillaan tsemppareina tai satunnaisesti lajikokeilun vetäjinä sekä osallistuvat itse omien aikataulujensa salliessa pihapeleihin ja höntsiin.

Sitran hankkeessa Lähettiläiden hakemisen, mukaan haastamisen ja pihapeleihin osallistumisen lisäksi keskeisenä elementtinä on pihapelien ja höntsien järjestämistä, viestintää, alueiden yhteisöllisyyttä ja tiedottamista helpottavan työkalun kehittäminen. Lähirähinän partnerina hankkeessa on oululainen Techinspire Oy, jonka kehittämää App2Day-applikaatiota tuunataan hankkeen aikana edellä mainituista lähtökohdista pihapelien ja höntsien järjestämisen helpottamiseksi.

Tavoitteena skaalautuva malli

Sitran tavoitteiden mukaan hankkeessa pyritään luomaan ilmastomuutosta ehkäisevä ja skaalautuva toimintamalli Lähettiläiden toimintaan, nykyteknologiaan ja Lähirähinä-ideologiaan pohjautuen.

Hankkeen aikana mukaan tavoitellaan kymmenen Lähirähinälähettilästä ja testataan pihapeli-, höntsä- ja lajikokeilutoimintaa viidellä alueella. Hanke pyörähtää käyntiin hetimiten ja toimintamallin tulisi olla hioutunut huippuunsa hankkeen aikana saatavien kokemusten myötä tammikuun 2019 loppuun mennessä. Ensimmäisistä Lähirähinälähettiläiden pilottialueistakin on jo alustavasti sovittu; Kaukovainiolta ja Kirkkokankaalla Oulujoen kentältä kuulunee lähiaikoina positiivista rähinää…

Lisätiedot: Timo Perälä
timo.perala@jshercules.com puh. 0407060415