Vuoden ensimmäinen derby pelataan huomenna äitienpäivänä Castrénin kentällä kello 18:30 alkaen. Joukkueet pelasivat kuukausi sitten harjoitusottelun Heinäpään tekonurmella, josta OLS haki 0-2-voiton. Tuolloin molemmat joukkueet hakivat vielä askelmerkkejään, ja huomisessa ottelussa tullaankin näkemään useita pelaajia, jotka eivät vielä huhtikuun 15. päivä pelatussa harjoitusottelussa olleet mukana.

Molemmille joukkeille derby on kauden neljäs ottelu. Miesten Kakkonen käynnistyi kaksi viikkoa sitten, jolloin Hercules hävisi Kuopiossa KuFu-98:lle 1-0, samaan aikaan OLSin pelatessa kotonaan GBK:ta vastaan, josta vieraat hakivat pisteet 1-3-tuloksella.

Viime viikonoppuna sarjan toisella kierroksella OLS kävi lauantaina Torniossa matkalla TP-47:n vieraana, josta Aleksi Kylmälän 79. minuutilla tehty osuma toi täydet kolme pistettä OLSille. Seuraavana päivänä sunnuntaina Hercules pelasi kotiavauksessa Vaasan IFK:ta vastaan, josta pisteet matkasivat 1-3-ottelun päätteeksi Vaasaan.

Toissapäivänä helatorstaina pelattiin Kakkosen kolmas kierros, jolloin OLS hävisi kotonaan pietarsaarelaiselle JBK:lle 1-3, kun taas samaan aikaan Hercules ryhdistäytyi maalinteossa Närpiössä murskaamalla Närpes Kraftin 1-5. Herculesin maalintekijät tuossa ottelussa olivat Mikel Gurrutxaga, Paul Obi kaksi kertaa, Karam Hadhoud ja Samu Himanka.

Vaikka Herculesin kolmesta ensimmäisestä pelistä kaksi päätyi tappioon, niin Hercules-päävalmentaja Ismael Díaz kokee, että Hercules on pystynyt luomaan vastustajaa enemmän maalipaikkoja sekä onnistunut oman pelifilosofiansa toteuttamisessa. Díazin mukaan kaksi ensimmäistä ottelua päättyivät tappioon henkilökohtaisten virheiden ja maalipaikkojen tuhlaamisen vuoksi.

– Olemme hyvässä joukkueenrakennusvaiheessa. Haluamme olla uskollisia Herculesin identiteetille, jossa pelataan hyökkäävää jalkapalloa, niin kuin viime pelissä Kraftia vastaan. Jatkamme pelaamista samalla tavalla ja sillä tavalla saamme kolme pistettä, Díaz kertoo.

Päävalmentaja kertoo, että helatorstaina pelatussa Närpes Kraft -vierasottelussa ei tapahtunut mitään ihmeellistä aiempiin peleihin verrattuna, Hercules vain käytti maalintekopaikat paremmin hyväkseen, ja pelaajien itseluottamus alkaa löytämään sijoilleen.

– Joukkueen itseluottamus kasvaa hetki hetkeltä. Se on normaalia tehdä virheitä alussa, kun aikaakin on kulunut niin vähän. Teemme työtä sen eteen, että joka kerta pystymme minimoimaan virheet, ja sitä kautta saamme tuloksia.

Herculesin kokoonpanosta Nathan Ibeh ja Jerome Ogbuefi ovat pienten loukkaantumisten vuoksi varmuudella poissa, ja kapteeni Markku Huoposella on vaivannut kuume, mutta on jo palannut harjoituksiin, joten hänen osalta tilanne on epävarma.

Díaz kertoo paikallisotteluiden erityisluonteesta, joita hän on valmennusurallaan Espanjassa kokenut lukuisissa kaupungeissa. Hänen mukaansa derbyissä pelataan lisäannoksella intohimoa ja tunnetta, ja kolmen sarjapisteen lisäksi panoksena on kunniaa.

Díaz odottaa ottelusta avonaista ja viihdyttävää, sillä joukkueet ovat toisilleen hyvinkin tuttuja: treenivuorot ovat usein peräkkäin ja pelaajat tuntevat hyvin toiset.

– Pelaajille tämä on myös erityinen ottelu. Meillä on paljon halua näyttää koko Oululle miten pelaamme, ja odotamme todella innoissaan tätä kamppailua, Díaz myhäilee.

Vierasjoukkue OLS:n 37-vuotias hyökkääjä Titi Essomba arvioi, että Herculesilla on enemmän paineita tässä pelissä.

– Luulen että vastustajat tuntevat painetta enemmän kuin me. Hercules haluaa nousta, joten heillä on paineet.

Veteraanihyökkääjän preseason ei ollut järin pitkä, sillä mies aloitti OLSin kanssa treenaamisen pari päivää ennen ensimmäistä ottelua. Silti viime kaudella AC Oulussa pelanneen Essomban sanotaan jo aiheuttaneen vakavia ongelmia vastustajajoukkueiden puolustuksille.

– OLSilla on hyvä joukkue, paljon nuoria pelaajia. Olemme pelanneet hyviä pelejä, vaikka hävisimmekin niistä kaksi. Teimme muutaman ison kohtalokkaan virheen, Essomba avaa.

– Haluan näyttää, että miten tehdä töitä paljon kentällä, ja omalla kokemuksillani ja esimerkilläni pystyn auttamaan nuoria pelaajia.

Essomba toivoo, että oululaiset löytäisivät sankoin joukoin katsomoon seuraamaan paikallisottelua, vaikka hänen mukaansa ikinä ei voi Suomessa tietää ennakkoon, miten paljon ihmisiä saapuu lehtereille.

Tervetuloa seuraamaan äitienpäivätrilleriä 18:30 alkaen. Castrénin portit aukeavat 17:30.
Tehdään tästä yhdessä loistava derby!

Juhlapäivän kunniaksi kaikki äidit ilmaiseksi sisään, ja kuten kaikissa Hercules-kotipeleissä, myös alle 7-vuotiaat pääsevät veloituksetta.