Herculesin uusi päävalmentaja Ismael Díaz hörppää ensimmäistä kertaa suomalaista sumppia.

Herculesin uusi päävalmentaja Ismael Díaz saapui perjantai-iltana ensimmäistä kertaa Suomeen. Vaikka keli Oulussa on harmaa ja loskainen, ja matka Pohjois-Espanjasta Gijónista Madridin ja Helsingin kautta Ouluun on kestänyt jo toista päivää, niin Díazin hymyä sekään ei näytä hyydyttävän.

Ensimmäinen askel kohti paikalliseen kulttuuriin soluttautumisessa on tietysti perinteisen pannukahvin ryystäminen, ja herrasmiehenä ei hän tästä kunniasta kieltäydy.

– Tämä on parempaa kuin oletin. Itse asiassa hyvää, Díaz naureskelee.

Alkava kausi on Avilésissa syntyneelle 52-vuotiaalle Díazille jo 28. vuosi, kun hän työskentelee ammattilaisena jalkapallon parissa. Díaz aloitti valmennusuransa Sporting Gijónissa juniorivalmentajana vuonna 1990. Sen jälkeen mies on valmentanut useita eri seuroja Espanjassa, Portugalissa ja Kazakstanissa.

Vaikka konkarivalmentajan meriittilistalta löytyy kaksi mestaruutta Segunda División B -joukkueista – Espanjan kolmanneksi korkein sarjataso – niin parhaat jalkapallomuistot löytyvät silti muualta.

– Kaikki parhaat muistot linkittyvät niihin ihmisiin ja yhteisöihin. Olen saanut elinikäisiä ystäviä ympäri maailmaa, toisena tulevat sitten Malagassa ja Sporting B:ssä saavutetut mestaruudet, Díaz kertoo.

Kauden 97/98 päätteeksi Díaz juhli Malagan kanssa sarjanousua Segunda Divisióniin. Sillä kaudella Malaga teki kansallisen ennätyksen, 21 ottelua putkeen ilman häviötä.
Tulevan kauden tavoitteista puhuttaessa näkemys on aika selvä:

– Nousta. Yksinkertaisesti. Ensimmäinen askel on tehdä pelaajista parempia ja toisena tulee nousu. On myös tärkeää, että teemme joukkueesta vahvan sekä kentällä että sen ulkopuolella, Díaz selventää.

Díaz puhuu myös kulttuurin tuntemuksen tärkeydestä, sillä luonnollisesti kulttuuri ja kieli vaikuttavat jokaiseen työhön eikä jalkapallo ole poikkeus, vaikka Díazin sanoin ”jalkapallossa on universaali logiikka.”

– Espanjalaiselle Suomi näyttäytyy mielenkiintoiselta… koktaililta, Díaz repeää nauruun.

Ihan arvan valitsemaan maahan Díaz ei todellakaan tullut: JS Herculesin ja Deportivo Alavésin johto katsoivat Díazin sopivimmaksi tähän pestiin, ja mies käytti omaa kontaktiverkostoaan hyväksi, ja sai kuulla Legirus Interiä valmentaneelta Pepe Murcialta hyviä asioita Suomesta, mikä vahvisti miehen päätöksen ottaa työ vastaan.

– Haluan tehdä jalkapallosta täällä parempaa ja työskennellä kaikkien kanssa hyvin läheisesti. En halua olla vain se ulkomaalainen, vaan olla osa kokonaisuutta, Díaz sanoo.

Työ näyttää alkaneen hyvin. Mies on ollut reilun tunnin Oulussa, ja nyt hän pohtii kuumeisesti maaliskuun alusta joukkuetta valmentaneen Mikko Isokankaan kanssa piirtotaulun äärellä, minkälaisella miehistöllä joukkue lähtee huomiseen Jaro-harjoitusotteluun, ja selvittää muulta valmennusryhmältä näkemyksiä pelipaikoista.

– Formaatio on 4-3-3, kaikki muu on pelaajien liikkumisesta kiinni.

Teksti ja kuva: Lauri Leinonen