Lisää rähinää Ouluun

Jalkapalloseura Herculeksen lähi- ja perheliikuntahanke LÄHIRÄHINÄ laajenee kuudelle uudelle asuinalueelle Oulussa vuoden 2017 aikana. Tuolloin Lähirähinä toimii noin 58 000 oululaisen lähettyvillä.

Lämsänjärvellä syksyllä 2016 aloitettu toiminta tuo monipuolisen ja matalankynnyksen liikunnan lähelle ihmisiä sinne, missä he asuvat. Lähirähinässä asuinalueen kaikki asukkaat; aikuiset, lapset ja nuoret voivat harrastaa yhdessä ilmaiseksi, ilman sitoutumispakkoa ja ennakkoilmoittautumisia lähiliikuntapaikkoja hyödyntäen. Lähirähinän tavoitteena on aktiivisen elämäntavan edistämisen lisäksi lisätä yhteisöllisyyttä, ennaltaehkäistä monenlaisia sosiaalisia ongelmia, pihapelikulttuurin elvyttäminen ennen kaikkea pitää porukalla hauskaa! Myös ohjaus on paikallista; vetäjät asuvat itse alueella, mikä vahvistaa toiminnan pysyvyyttä ja yhteisöllisyyden tunnetta. Lähirähinässä seurojen ja lajiosaajien vetämät lajikokeilut tuovat monipuolisuutta ja uusia kokemuksia lähikentille ja -saleihin kaikkien ulottuville. 

Kuva 1. Lämsänjärven Lähirähinän lajikokeilussa judo Oulun Judokerhon vetämänä (kuva:Timo Perälä)

Tuira ja Puolivälikangas seuraavina

Huhtikuun 8 päivä pidetyn Lähirähinä ohjaajakoulutuksen tuloksena Lämsänjärvellä suuren suosion saavuttanut Lähirähinä ”Lämykän Luja” saa jo kevätkaudella kaksi uutta ”sisarseuraa”. ”Tuiran Tiikerit” ja ”Puokkarin Puumat” aloittavat toimintansa aktiivisten asukkaidensa vetäminä näillä näkymin jo ennen kesälomia. Tuiralaiset merkkasivat jo aloituspäivämääränkin kalenteriinsa: Maanantai 5.6. klo 18:00 Tuiran koulun kentällä. Myös Heikinharjun vastaanottokeskuksen kanssa on suunniteltu Lähirähinän aloittamista kotouttamisen maustein kevään 2017 aikana. Viimeistään syksyllä Lähirähinä rähisee myös Kaakkurin, Herukan ja Toppila-Hietasaaren asuinalueilla.

Lämsänjärvellä säännöllisiä viikkotapahtumia on nykyisellään kolme; yksi lajikokeiluvuoro, pihapelivuoro ja aamutreenit. Uudet asuinalueet lähtevät liikkeelle 1-2 säännöllisen viikkotapahtuman myötä. Lähirähinä on myös herättänyt kiinnostusta muilla paikkakunnilla. Pisimmällä ollaan Jyväskylässä, jossa Herculeksen Lähirähinä-tiimi järjestää koulutuksen elokuussa 2017 uusien Lähirähinä -alueiden perustamiseksi vielä syksyn 2017 aikana.

Kuva 2. Lämsänjärven koulun kentällä oli jo kunnon pöhinää loppukeväästä pipolätkäpeleissä (kuva:Timo Perälä)

Seuraava ohjaajakoulutus elokuussa

Lähirähinään osallistuminen on siis helppoa. Kunhan tulet paikalle. Samoin alueen ohjaajana / vetäjänä toimiminen pyritään pitämään mahdollisimman helppona ja vähän kuormittavana. JS Herculeksen Lähirähinä -koordinaattorit auttavat alueiden vetäjiä luomalla yhteyksiä, järjestämällä lajikokeiluja, varaamalla tiloja, tiedottamalla ja tarjoamalla materiaalia ja välineitä ohjaamisen tueksi. Jokaiselle alueelle pyritään saamaan 2-5 vastuullista, alueella asuvaa vetäjää, jolloin toiminta ei kuormita ketään liikaa. Lämsänjärvellä saatujen kokemuksien mukaan tapahtumaan osallistuvat vanhemmat ovat tulleet hienosti mukaan ja toimivat omalta osaltaan apuohjaajina. Osa on ryhtynyt puuhaamaan lajikokeiluja omien kontaktien kautta. Vähimmillään vastuullisena vetäjänä toimiminen tarkoittaa koulun salin oven avaamista tai pallon peliin heittämistä. 

Vuonna 2017 käynnistyville Lähirähinä- alueille tarvitaan vielä mukaan lisää ohjaajia. Tämän vuoksi lauantaina 12.08.2017 järjestetään vielä toinen Lähirähinä ohjaajakoulutus. Mukaan voi hakea tästä. Ohjaaminen ei vaadi välttämättä sen suurempaa lajitaustaa tai valmennuskokemusta. Innokkuus ja halu oppia kantavat pitkälle Lähirähinän toiminnassa. Hakemukset koulutukseen tulee jättää 30.6.2017 mennessä.