JS Herculesilla on ilo esitellä uusi hieno hyväntekeväisyyshanke, jossa yhdistämme voimamme Oulun diakonissalaitoksen kanssa auttaaksemme huonoista oloista tulevia maahanmuuttajanuoria kuningaslajin kautta.

Suomeen saapuu yllättävän suuri määrä nuoria turvapaikanhakijoita täysin yksin. Usein he tulevat todella huonoista oloista suoraan toiseen vieraaseen maahan. Nuoria yhdistää kuitenkin usein yksi asia – jalkapallo, maailman suurin urheilulaji.

JS Hercules ja ODL ovat käynnistäneet yhteistyössä projektin, jossa Oulun turvapaikanhakijoiden majoitusyksikön nuorille pojille luodaan yhteinen juniorijoukkue. Joukkueen jalkapallotoimintaa tulee vetämään Herculesin tähtihyökkääjä Junior Obagbemiro.

”Minun tehtäväni on johtaa hanketta jalkapalloilun näkökulmasta. Peliasenteen ja joukkuehengen kehittäminen, eli kaikki mitä kentällä tapahtuu. Projektin tärkein tavoite on poikien yhteiskuntaan sopeutuminen”, Obagbemiro selventää toimenkuvaansa.

Projektin tärkein tavoite on poikien yhteiskuntaan sopeutuminen.

Juniorijoukkueen tavoitteena on auttaa huonoista oloista Suomeen tulleita maahanmuuttajanuoria sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Haluamme tuoda poikien elämiin mielekästä ajanvietettä ja iloa kuningaslajin välityksellä.

”Treenien tulisi olla viihdyttäviä ja mielenkiintoisia. Huolimatta siitä, minkälaisia taustoja pojilla on tai millaisia ongelmia ja huolia heillä on ollut koulussa tai kotona, heidän pitäisi päästä nauttimaan jalkapallosta”, Obagbemiro pohtii.

Projektia johtaa ODL:n puolelta Jaakko Alatalo, joka on hankkeen tavoitteiden suhteen samoilla linjoilla Obagbemiron kanssa.

”Pojilla on rankkoja taustoja, joten on tärkeää, että he voivat tuntea iloa ja onnellisuutta. Jalkapallo on mielestämme paras tapa lähestyä asiaa. Tavoitteena on, että saisimme pojat ja nuoret mukaan suomalaiseen kulttuuriin, jalkapallokulttuurin ja erityisesti oululaiseen jalkapallokulttuuriin.”

Useimmat Suomeen saapuvista pakolaisnuorista tulevat jalkapallohulluista maista. Suuri osa heistä on elänyt lajin parissa koko ikänsä, mutta eivät ole välttämättä koskaan pelanneet virallisessa joukkueessa.

”Tarkoituksena on löytää tapoja siihen, miten suomalaisessa joukkueessa toimitaan. Meillä on paljon poikia, jotka ovat hyviä pelaamaan jalkapalloa, mutta eivät ole ikinä pelanneet oikeassa joukkueessa. Tällainen mahdollisuus on siis aivan ainutlaatuinen tällaisille pojille. Saamme tuotua poikia sisälle yhteiskuntaan ilon ja mukavan ajanviettotavan sekä positiivisen elämänkokemuksen myötä”, Alatalo kertoo.

Saamme tuotua poikia sisälle yhteiskuntaan ilon ja mukavan ajanviettotavan sekä positiivisen elämänkokemuksen myötä.

Juniorijoukkuehanke aloittaa toimintansa huhtikuussa. Oulun majoitusyksiköistä koostetaan joukkueellinen poikia, jotka aloittavat harjoitukset Junior Obagbemiron johdolla mahdollisimman pian. Kesän aikana joukkueelle yritetään järjestää jotain otteluita pelattavaksi, mutta joukkuetta ei ole vielä ilmoitettu mihinkään viralliseen sarjaan.