Naisten Futsalkausi 2013-14 puolivälissä, Hercules hallitsee sarjaa molemmista päistä!

 

Hercules ladies teki viime kauden futsal-piirimestaruuden päätteeksi rohkean ratkaisun peluuttaa käynnissä olevalla seasonilla kahta joukkuetta. Päätös tehtiin kalkkiviivoilla sarjaan ilmoittautumisen kannalta ja tässä vaiheessa onkin aiheellista kiittää piiriä pitkämielisyydestä, joustosta ja ainakin parista jatkoajasta. KIITOS! Edellisellä kaudella pelaajia oli ajoittain jopa 20 yhteen otteluun mikä luonnollisesti johti vähäiseen peliaikaan kaikkien kohdalla. Tälle kaudelle peliaikaa onkin sitten kaikille runsaammin luvassa, kun jokaisen pelin jokainen sekunti on tehokasta peliaikaa ja kokoonpano koostuu vain kymmenestä pelurista.

 

Joukkueet nimettiin leikkimielisen väännön jälkeen JS Herculekseksi ja Hercules punaiseksi, ensin mainitun ollessa selkeä ykkösjoukkue ja jälkimmäisen haastajajoukkue. Seuraperinteen mukainen kakkostiimin nimihän olisi ollut Herkku-mummot, mutta tämä annettakoon anteeksi, koska punainenhan tarkoittaa tietenkin että PUumaNAINEN 🙂 . Heini voi sitten muutaman vuoden päästä perustaa kolmosjoukkueeksi Old Skoolin hengessä Herkku-puumat 😉 . Varmoja pelaajia joukkueeseen ovat Heinin lisäksi ainakin kaikki kolme Heidiä !?!

 

2.11 Kempele

Kauden ensimmäinen turnaus pelattiin 2.11 Kempele-hallissa ja heti ensimmäisessä matsissa miteltiin joukkueen sisäisestä nokkimisjärjestyksestä. Sarjassahan ovat kahdella joukkueella mukana myös HauPa ja ToJK jotka kaikki pelasivat keskinäisen ottelunsa heti kättelyssä alta pois. Hyvä näin, ettei tule loppukaudesta mitään vääristymiä.

 

JSH – Punainen 11-0 (8-0)

Hegemonia-otteluhan päättyi lopulta ykköstiimin 11-0 (8-0) voittoon mutta punaisten eduksi on sanottava, että puhtaalta pöydältä aloittanut haastajajoukkue piti ensimmäisen jakson ryöpytyksen jälkeen toisen jakson ensimmäiset 13 min maalinsa puhtaana tasaisen jakson päätyttyä kuitenkin lopulta 0-3 tappioon. Matsin hallitsevia elementtejä olivat toisaalta Sonjan loistava maalivahtityöskentely ja toisaalta Nadun ja Anun komeat maalit.

 

JSH – ToJK HFF 5-2 (4-0)

Toisessa matsissa Hercules kohtasi tornion kakkostiimin eli ToJK HFF:n. Herculeksen lippulaivatiimin muodostivat edellisen kauden 1. Ja 2. ketjun rungot, jotka jo viime kaudella pääsivät hyvään lentoon. Maalissa pelasi poikkeuksellisesti Sasa, kun Heka oli karannut vartioimaan salibandyjoukkueensa maalia. Timanttiset ketjut tässä muodossa kärki-laituri/laituri-pohja. Laitureita oli vain kolme, joten Niina, Soila ja Anu pyörittivät molempien ketjujen peluutusta kolmestaan.

1. Annukka – Soila/Anu/Niina – Tia

2. Nadu – Niina/Soila/Anu – Linda

Matsi päättyi lopulta hercuttarien 5-2 (4-0) voittoon, mutta voitosta huolimatta torniolaiset antoivat esimakua siitä, ettei heidän ykkösjoukkueensa olisi mikään helppo suupala. Muutenkin torniolaiset olivat yksilötasolla hyvin pelissä mukana, mutta joukkueena hercules pelasi selvästi paremmin. Ykkösjoukkueen osalta ensimmäinen turnaus päättyi siis kahteen voittoon viime kauden sävelissä, yllättävää oli sen sijaan se, että pistepörssin kärjessä oli Nadun 7+2=9 sijasta Anu tehoilla 6+5=11.

 

Punainen – ToJK 0-6 (0-1)

Turnauksen päätösmatsissa Punaiset kohtasivat tornion pelottavan ykkösjoukkueen. Vuoden tauon jälkeen maalinsuulle palanneelle Sonja Laurilalle ja muutenkin paljon uusia pelaajia sisältävälle joukkueelle oli siis luvassa uusi tulikaste ensimmäisen matsin jatkoksi :).  Viime kaudelta tuttuja pelureita oli kaksi, Outsa ja Emu. Uusia Senni, Iris, Erika, Liisa ja Heidi Puumalainen eli Puuma. Ketjut: (Senni pelasi yksin pohjaa)

1. Senni – Emu/Iris – Outsa

2. Senni – Erika/Liisa – Puuma

Punaisten tiukka puolustustaistelu piti Sonjan loistavien torjuntojen siivittämänä ensimmäiset 15min ja tauolle mentiinkin niukassa maalin tappioasemassa. Toisella jaksolla haettiin vähän riskilläkin maalia ja numerot repesivät lopulta lukuihin 6-0. Peli oli silti jännittävä, sillä punaiset käyttivät palloa pariinkin otteeseen maalirimoissa ja saivat muutamia läpiajoja vastustajan ollessa vasta yhden maalin päässä. Omassa päädyssä Sennin kova fyysinen peli pohjapaikalla ja Sonjan loistavat vastaantulot antoivat vastustajalle paljon miettimisen aihetta.

Seuraava turnaus olisi reissun päällä Torniossa.

 

23.11 Tornion V-halli

JSH – ToJK 3-3 (2-0)

Kauden ensimmäiseen saranamatsiin lähdettiin parin nilkkavamman (ja pikkujoulun!) heikentämänä. Aikaisemmin viikolla maanantaitreenit päättyivät huonoihin tunnelmiin kärkipelaajien Nadu ja Annukka poistuessa nilkuttaen pohjankartanon salilta. Nadu sentään toipui jonkinlaiseen pelikuntoon mutta Annukalla oli edessä kuukauden sairasloma. Parin muuta pelaajaa oli puolestaan heikkona perjantain pikkujoulujen jäljiltä 😉

Maalilla Heka, ketjut 1. Sasa – Soila/Anu – Tia ja 2. Nadu -Niina/Heini – Linda. Vastustaja pelasi kolmella ketjulla. Ensimmäinen jakso oli herccujen varovaista hallintaa, varsinkin ykkösketju rakensi maalipaikkoja ja oma pää pysyi hyvin puhtaana. Vastustajan kolmosketju oli myös ajoittain ketjuna vaikeuksissa, yksilötasolla torniolaiset kuitenkin pelasivat hyvin eivätkä antaneet tuumaakaan halvalla. Ensimmäiseltä jaksolta selvittiin ansaitussa 2-0 johdossa Anun ja Sasan maaleilla. Toisella jaksolla vastustaja tiivisti kahteen ketjuun ja pääsi paremmin peliin mukaan. Ensimmäisen maalin tekaisi kuitenkin hercules Soilan maalatessa Anun syötöstä vain puolen minuutin jälkeen. Vastustaja kuitenkin kuittasi seuraavan viiden minuutin aikana pelin 3-3 #29 Enni Hyytiän 1+2 tehoilla. Toisen jakson ensimmäiset kymmenen minuuttia olivatkin hieman villiä päästä päähän palloa, jossa Hercules loi enemmän maalipaikkoja mutta vastustaja teki maalit. Matsin loppua kohti taisteltiin tiukasti ja molemmilla joukkueilla oli paikkansa ratkaista peli. Lisämaaleja ei kuitenkaan nähty joten, Tojk ja Hercules nousivat tasapisteillä sarjan kärkeen.

 

Punainen – ToJK HFF 1-2 (0-1)

Illan toisessa kohtaamisessa oteltiin kakkosjoukkue-cupin voitosta Puumanaisten ja Tornion/Haaparannan leidien välillä. Matsiin lähdettiin hieman vajaamielis..vajaamiehisinä kun Outsa joutui hautajaisten (ei omien!) takia jäämään pois. Maalissa oli taas Sonja, pohjana lähes täydet 40 min luutinut Senni, laitureina Iris, Emu, Marika ja Erika sekä kärjessä Juuso ynnä Jaana. Pelillisesti kolmella täydellä ketjulla myllyttänyt vastustaja oli niskan päällä ja varsinkin mennyttä maajoukkueloistoa sisältänyt kolmosketju tuotti pelin edetessä harmaita hiuksia herculekselle -valmennukselle ainakin! Punaisten historiallinen ensimmäinen maali merkittiin pöytäkirjoihin Senni Mäkelälle ja ottelun loppuhetkillä yllättäen pallonhallinnan saavuttaneet Punaiset hätyyttivät vastustajan maalia useampaan otteeseen lähes tasapelin arvoisesti.

 

14.12 Oulunsalo

Vuosi 2013 taputeltiin päätökseen Oulunsalon kapealla areenalla 14.12 lauantaina kesken kiivaimman pikkujoulustelun, tällä kertaa ei kukaan tunnustanut juhlineensa aamun pikkutunneille, mutta moni pelaaja valitteli flunssaa ja huonoa oloa…epäilyttävää???

 

Haupa TB – JSH 3-6 (?-?)

Matsiin lähdettiin täydellä kokoonpanolla: MV Heka, 1.ketju Annukka – Soila/Anu – Tia ja 2. Ketju Nadu – Sasa/Heini – Linda, vaihtopenkiltä löytyi vielä jalkoja Niinan muodossa. Vastustajalla oli iso nippu pelaajia, suurin osa vikkeliä b-junioreita. Matsi oli taktisesti herkkujen selkeää hallintaa. Nadu kääntyi lähes aina halutessaan vetopaikkaan ja ykkösketju piti palloa varmasti. Herkut siirtyivätkin 2-0 johtoon mutta vastustaja iski takaisin rokottaen salamana ykkösketjua, jolle merkattiin siitä vaihdosta harvinaiset tehomerkinnät -2! Seuraavassa vaihdossa ketju kuitenkin kuittasi Herkut jälleen johtoon eikä ottelun lopputulos ollut enää tämän jälkeen vakavasti uhattuna. Pelistä jäi voitosta huolimatta kitkerä jälkimaku vastustajan pelitavan vuoksi: Jaloille potkimisia ja päällejuoksemista oli aivan liikaa ottelun alusta asti ja toisella jaksolla Hercuttaretkin antoivat vihdoin takaisin, loppuaika keskityttiinkin sitten johonkin ihan muuhun kuin peliin. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut kummastakaan joukkueesta mikä lienee loppujen lopuksi pääasia. Toivottavasti molemmissa joukkueissa mietitään jossain vaiheessa, mikä ero on kovalla pelaamisella, väärillä otteilla ja jopa vaarallisella pelillä. Vastustajasta en tiedä mutta meidän lähtökohta oli ottaa varovasti, kun ollaan vanhempia ja painavampia -ehkä vahvempiakin. Vastustaja kiitti pitämällä pehmeyttä heikkouden merkkinä, ensin potkittiin jaloille ja sitten luikittiin tuomarin selän taakse -oli hienoa katsottavaa. Putaalaisille kamppailu-urheilun ystäville voimmekin jatkossa suositella lajin ja seuran vaihtoa kun kerran maineikas painiseura kylältä löytyy.

 

Uleåborg – Punainen 5-3 (?-?)

Punaiset saivat vihdoin liikkeelle vahvan nipun arkkivihollista uleåborgia vastaan. Kesän kamppailut mielessä valmistauduttiin kovaan ja tiukkaan peliin. Maalilla kuumeista Sonjaa tuurasi Puuma. Pohjina pelasivat etelässä vetelöinyt Sanna (tervetuloa takaisin!) ja Iris. Laitureina parit Outsa ja Emu sekä Erika ja Marika. Uutena pelaajana ”ylimääräisenä” laiturina debytoi Eija. Kärjessä pelasivat Juuso ja Jaana. Pelistä muodostui vaiherikas ja tasainen kamppailu, jossa molemmilla joukkueilla oli selkeät hallintajaksonsa. Ensimmäiset kaksi maalia iski uleåborg, molemmat samassa vaihdossa #13 Eerika Heikkisen toimesta ja komeilla vedoilla. Maalilla Sonjaa hienosti tuurannut Puuma oli voimaton. Seuraavista kolmesta maalista vastasivat sitten Punikit, varsinkin jo viimekaudelta toisilleen tuttu troikka Sanna, Outsa ja Juuso oli peli päällä luoden komeita yhdistelmiä. Voitto oli lähellä mutta Borgilaisten superpelaaja Eerika Heikkinen mätti lopulta tehot 4+1 ja ottelun voiton Uleåborgille. Punaisilta kuitenkin hyvä esitys vahvoja yksilöitä vastaan, vihdoin pelattiin täydet 40 minuuttia tasapäisesti ja yhteispelin kuviot alkoivat vihdoin löytyä. Lisäksi matsi oli kovaa, mutta reilua vääntöä ja molemmilla joukkueilla oli selkeä linja rikkeiden suhteen, tappiosta huolimatta jäi hyvä maku :).

 

Haupa T98 – JSH 7-1 (4-0)

Matsiin lähdettiin samalla kokoonpanolla ja taktiikalla kuin edelliseenkin. Tärkeintä oli nollata negatiivinen tunnetila edellisestä matsista ja keskittyä peliin. Vastustajana oli tällä kertaa vielä nuorempia ja keveämpiä haupalaisia. Edellisen pelin asiattomuudet piti jättää historiaan, nimellisesti kaksinkamppailuihin liukuminen ja pelaajan taklaaminen tarpeettoman kovaa, näitä ei saisi enää tapahtua tekisipä vastustaja mitä tahansa. Pelin alku oli tunnustelevaa ja kuviot alkoivat muodostua kummaltakin ketjulta, mutta jo parin vaihdon jälkeen haupalaiset hyppäsivät yllättäen kuskin paikalle. Vastustaja liikkui hyvin, oli aktiivinen ja reagoi pelitilanteen muutoksiin paremmin. 15-vuotiaat pelasivat yllättäen myös kovempaa kuin Hercuttaret, ja mikä huomattavaa tällä kertaa myös oikein. Seuraavat 5 minuuttia oli herculekselle pelillistä syöksykierrettä, kaksinkamppailut hävittiin jatkuvasti selvemmin ja koko pelin aloite siirtyi vastustajalle. Maalilta Heka huuteli aikalisää jo 5 minuutin kohdalla ja vihdoin 7,5 minuutin kohdalla se otettiin. Aikalisän jälkeiset 2 vaihtoa olivat neutraalia peliä, kaksinkamppailuja ei enää hävitty, mutta pallollista kuviopeliäkään ei toisaalta saatu käyntiin. Keltavihreä pyörremyrsky Herculeksen päädyssä oli kuitenkin loppunut. Aikalisän jälkeisessä kolmannessa vaihdossa Herkun palapeli loksahtaa vihdoin kohdalleen kun ykkösketju asettelee kauniin syöttökuvion päätteeksi pallon maaliin kliimaksin tullessa Anun ja Annukan toimesta täydellisestä rytmistä seinäpelillä: pallo laidassa Anulla – Annukka leikkaa samaan kulmaan – pakit liikkuvat pallon perästä kohti kulmaa ja Anu leikkaa keskelle suoraan Annukan syöttöön, josta maali. Tätä kuviota sitten jauhettiinkin kyllästymiseen asti loppupeli, tai ei me siihen kyllästytty, mutta vastustaja varmasti :). Seuraavassa vaihdossa Nadu lisää johdon lukemiin 2-0, jottei Anu karkaisi sarjan pistepörssissä! Ensimmäisellä jaksolla Anu ja Nadu tekevätkin vielä maalin kumpikin, varsinkin Nadun toinen maali jäi mieleen Niinan mahtavasta syötöstä. Vastustaja jatkoi kuitenkin kovaa yrittämistä, mutta heidän kova ensimmäinen pelinsä LaFKia vastaan alkoi pikkuhiljaa tuntua jaloissa ja Herkuttaret pääsivät alun kriisin jälkeen suhteellisen helpolla vahvan joukkuepelin siivittämänä. Matsista jäi hyvän tuloksen ohella hyvä mieli vastustajan kovan, mutta tällä kertaa myös oikean ja pelinomaisen pelitavan ansiosta. Näin sen pitääkin olla.

 

Ja tältä näyttää sarjataulukko vuoden 2013 lopulla: Hercules siis hallitsee suvereenisti sarjaa, molemmista päistä :).

Joukkue

O

V

T

H

Te

P

JS Hercules 5 4 1 0 32 9 13  
ToJK 4 3 1 0 17 5 10  
LaFK 3 3 0 0 22 6 9  
HauPa TB 4 2 1 1 13 10 7  
Ajax-OsPa TB 3 1 1 1 7 8 4  
ToJK -HFF 4 1 0 3 6 12 3  
FC Uleåborg 3 1 0 2 6 16 3  
HauPa T98 4 0 0 4 7 24 0  
JS Hercules Punainen 4 0 0 4 4 24 0  

 

Koko sarjan pistepörssin top 10:

Pelaaja

Joukkue

Maalit

Syötöt

Pisteet

Perälä Anu JS Hercules 9 7 16
Harju Nadja JS Hercules 11 3 14
Kilpeläinen Ida LaFK 6 6 12
Järvinen Jenni LaFK 5 3 8
Jurva Annukka JS Hercules 3 5 8
Hyytiä Enni ToJK 1 5 6
Heikkinen Eerika FC Uleåborg 4 1 5
Ylimaunu Vilma ToJK 4 1 5
Laurio Soila JS Hercules 2 3 5
Piirainen Sofia LaFK 4 0 4

 

Tästä on hyvä jatkaa seuraaviin peleihin, sarjahan jatkuu ensivuoden puolella 11.1 Oulunsalon kapeikossa, jolloin Punaiset jahtaavat avausvoittoaan Haupa TB:tä vastaan ja JSH yrittää jatkaa voittojen tiellä yllätysvalmista nuorta ajax-ospaa vastaan. Pistepörssissä Anu ja Nadu jatkavat kamppailuaan, hyvässä hengessä totta kai: istu sisko tuohon piikkimatolle niin mie kaadan sulle kylmää teetä! Illan kruunaa Punaisten peli mestariehdokas LAFKia vastaan, katsotaan saavatko punaiset niistettyä pisteitä taitavalta ja hyvin liikkuvalta jääliläistiimiltä! Tämän jälkeen sarjassa on jäljellä vielä kaksi turnausta, Torniossa 1.2 ja Oulunsalossa 22.2. Piirillä ollaan ilmeisesti oltu hereillä sarjaohjelmaa tehdessä sillä kauden viimeisenä kamppailuna pelataan 22.2 klo 18:00 LAFK – JSH, voi olla että loppuottelu tunnelmissa :).

Raportin kirjoitti Ave