HotFutis-13 – FC Uleåborg vs. JS Hercules 1-2

Peliin lähdettiin, jos ei levottomissa tunnelmissa, niin levottomien juttujen saattelemana; osa joukkueesta oli nimittäin ennen peliä suunnitellut uutta peliasukokonaisuutta Hercuttarille: microsortsit ja pinkit urheilutopit… Liekö juttujen aiheuttajana ollut leppeä 30 asteen lämpötila, pilvetön taivas ja kentän pinnasta hohkannut kuumuus? Tiedossa kuitenkin oli, että olosuhteet olivat molemmille joukkueille samat, joten peliin lähdettiin luottavaisin mielin ja kahden vaihtopelaajan turvin. Hekan puuttuminen tolppien välistä oli tietysti pieni miinus, mutta onneksi Herculeksella oli laittaa maaliin Slovenian lahja Oulun naisjalkapallolle – eli Sasa.

Pelin alkaessa edellisen Uleåborg-pelin 6-0 voitto oli jo unohdettu ja hyvä niin, sillä vastustaja oli saanut rosteriinsa täydennystä ja pelasi aivan eri meiningillä kuin pari viikkoa aiemmin. Pelin ensimmäiset 20 minuuttia ovatkin enemmän Uleåborgin painostusta, sillä Herculeksen otteissa on lievää haparointia. Palloa ei saada oikein kunnolla haltuun ja syötötkin lähtevät pomppivina vähän sinnepäin. Uleåborgin ensimmäinen vaarallinen hyökkäys tuleekin jo 2 minuutin kohdalla, mutta laukaus leijailee onneksi maalin yli. Uleåborg hyökkääkin ensimmäisellä puoliajalla pääosin laitojen kautta. Esimerkiksi 6 minuutilla vastustajalla on hyvä hyökkäys vasemmalta, mutta Sasa viimeisenä lukkona pysäyttää yrityksen. Uleåborgin hahmona keskellä häärää numero 8 Riikka Kannisto, joka luo pelin aikana Uleåborgille useita hyviä tilanteita ja toisaalta katkoo Herculeksen hyökkäyksiä.

Herculeksella on ensimmäinen kunnon tilanne 17 minuutin kohdalla, jonka jälkeen Uleåborgilla on vastaavasti kaksi hyvää tilannetta, läpiajo ja kova kaukolaukaus, joista kuitenkin selvitään. Ensimmäisen juomatauon jälkeen Hercules pääsee vihdoin peliin paremmin mukaan. Valitettavasti tilanteet menevät pääsääntöisesti kuitenkin hieman liian pitkiksi; pallo karkaa ja tilanteet päättyvät maalipotkuiksi. Sipellä on puoliajan ensimmäinen loistava tilanne 38 minuutin kohdalla; tilanne alkaa Herculeksen hyvästä keskikentän katkosta, joka päätyy Sipelle. Sijoitus menee kuitenkin hieman yli maalin.

Herculeksen ensimmäinen maali syntyy 43 minuutin kohdalla, kun Sipe on ensin prässännyt vastustajan puolustusta, jolloin Uleåborgin maalivahti joutuu purkamaan pallon hätäisesti. Satu katkoo tämän purun ja pallo päätyi Maisalle, joka ei erehdy, kun vastassa on vain maalivahti. Kolmen minuutin päästä herkkua seuraa lisää. Tilanne lähtee jälleen joukkueen hyvästä karvauksesta, jonka seurauksena pallo saadaan Maisalle. Maisa pistää rangaistuspotkualueen ulkopuolelta korkean toivotaan-toivotaan -pallon maalia kohti. Aluksi vaikuttaa, että maalivahti saa pallon talteen, mutta se kuitenkin putoaa hänen käsistään. Nadu pelaa tilanteen maalinnälkäisenä loppuun asti ja tuikkaa maalivahdin pudottaman pallon verkon perille. Toiselle puoliajalle lähdetään siis 2-0 johdossa.

Ensimmäiseltä puoliajalta allekirjoittaneen mieleen jäävät – kuumuuden lisäksi – erityisesti Satu, joka riisti keskikentällä hyvin palloja vastustajalta eikä itse menettänyt palloa ehkä kertaakaan. Myös Heini pelasi erittäin hyvin laitapuolustajana ja katkoi monia 2-1 tilanteita. Jos vastustaja joskus pääsikin laidoista läpiajoon, tulivat Linda ja Sasa hyökkäysyritysten tielle. Harvemmin Uleåborg pääsi keskeltä läpi, sillä Herculeksen keskikenttä meni uhrautuvasti syöttöjen eteen tai syötöt karkasivat liian pitkälle.

Toisen puoliajan alussa Nadu yrittää heti laukausta, johon vastustajan pakki pääsee kuitenkin väliin. Neljän minuutin kohdalla Uleåborg koittaa korkeaa roikkupalloa kohti Herculeksen maalia, mutta Sasa nappaa pallon melko helposti. Heti seuraavalla minuutilla Maisa on jo viilettämässä toiseen päätyyn, mutta veto jää puuttumaan Uleåborgin maalivahdin tultua hyvin vastaan. Aika pian tämän jälkeen saadaan hyvä hyökkäys, joka lähtee omalta maalilta asti, kun Sasa heittää pallon Heinille. Heini pistää laitaan Elinalle, joka syöttää pallon Sipelle kohti oikeaa kulmaa. Tämän jälkeen Sipe syöttää Satulle alaviistoon, mutta paluusyöttö Sipelle karkaa kuitenkin hieman liian kauas Pateniemen nopealla alustalla. Kiva kuitenkin nähdä, että joukkue pystyy siirtelemään palloa hallitusti kentän päästä toiseen päätyyn asti.

12 minuutin kohdalla Herculeksella on hässäkkää puolustuspäässä vasemmassa laidassa, jolloin Uleåborg saa pistettyä kaaripallon maalille. Hercules-pelaaja pääsee palloon väliin, mutta purku ei lähde tarpeeksi kauas, jolloin vastustajan Riikka Kannisto saa pallon ja lennättää roikkupallon aivan ylärimaa hipoen maaliin asti. Sasa on pallossa melko hyvin mukana, mutta torjunnasta jää uupumaan korkeutta muutama sentti. Maalin jälkeen alkaa Herculeksen pieni painostusjakso, jolloin muun muassa 18 minuutilla – pelin aikana kirjoitettuja muistiinpanoja lainatakseni – ”on vitun hyvä hyökkäys oikealla”.

20 minuutin kohdalla vastustaja yrittää jo useaan kertaan nähtyä eli pistää jälleen korkean roikkupallon Herculeksen maalia kohti. Sasa hoitaa kuitenkin tilanteen, vaikka pudottaakin ensin pallon. Onneksi vastustajia ei kuitenkaan ole liian lähellä. Juomatauon jälkeen Nadulla on hyökkäyspäässä hyvä tilanne Maisan syötöstä, mutta maali jää uupumaan. Ehkä myös pelaajat alkavat uupua, sillä peli siirtyy Herculeksen kenttäpuoliskolle. Mitään pahoja tilanteita ei Uleåborg kuitenkaan saa aikaan ja peli alkaa taas tasoittua.

40 minuutilla Nadu taklataan vapaapotkun arvoisesti lähellä vastustajan rangaistusaluetta ja Outi asettuu pallon taakse. Vastustajan muuri peittää maalin vasemman puolen, mutta Outin veto suuntautuu oikeaan ylänurkkaan. Outi joutuu kuitenkin jatkossa säätämään tarkkuusmittariaan muutaman sentin vasemmalle, sillä tällä kertaa pallo osuu tolppaan aivan yläriman ja tolpan risteyskohtaan. Joka tapauksessa aivan mahtava veto!

Hercules ei ala lopussakaan varmistella, vaan hyökkäyksiä yritetään vielä tosissaan. 45 minuutin kohdalla Sipellä on hyvä läpiajo, mutta vastustajan puolustaja onnistuu kuitenkin saamaan jalkansa pallon eteen. Aivan pelin lopussa vastustaja saa keltaisen kortin yritettyään tahallisesti vahingoittaa Hercules-pelaajaa. Pian tämän jälkeen peli loppuu Herculeksen 2-1 voittoon.

JS Hercules: Sasa Dolinsek (C), Linda Niemelä, Sanna Hujanen, Iida-Maria ’Inkku’ Loukusa, Soila Laurio, Elina Multasuo, Outi Pekkala, Satu Farin, Sirpa ‘Sipe’ Junes, Maisa Katisko, Nadja ’Nadu’ Harju, Heini Rosqvist, Anu Perälä

Raportti: Sanna