Ladies futsal team won their last games and won their series without any losses! Report once again in Finnish only; unless you want to check this out!

Hercuttaret taistelivat piirisarjan mestareiksi puhtaalla pelillä!

Hercules Ladies lähti kauden päätösturnaukseen Tornioon paalupaikalta sarjan voittoa ajatellen. Aikaisemmista viidestä ottelusta oli tullut viisi voittoa ja pahimmat kilpakumppanit olivat jo kokeneet pistemenetyksiä kun ToJKin porukat olivat pelanneet keskinäisen ottelunsa tasan ja Jäälin ylpeys LaFK oli hävinnyt tiukan väännön jälkeen Hercuttarille 3-2. Illan otteluissa vastaan asettuivatkin ensin ToJK BA ja jälkimmäisenä ToJKin lippulaivatiimi. Kesällä isolla kentällä torniolaiset ottivat keskinäisistä kohtaamisista kolme voittoa joten hyvällä onnistumisella saataisiin tilannetta mukavasti tasattua.

Turnausta edelsi taasen (hei, tämähän on harrastepalloilua!) jonkinmoinen sähellys. Autoja ei ollut kellään, pelaajia oli flunssan kourissa ja maalivahdin varusteet hukassa. Lopulta Niina hommasi äitinsä kautta meille minibussin lainaan ja pari muutakin nelipyöräistä kaivettiin hangesta. Sanna ja Linda pelasivat pikkutaudista välittämättä ja ainoaksi poisjäänniksi jäikin sitten Juuso joka kuumeesta huolimatta oli paikalla tsemppaamassa ja kirjoittamassa ottelumuistiinpanot. Moken kamppeetkin sitten löytyivät puolituntia ennen ekaa matsia Juuson takakontin kätköistä jolloin ainakin raportin kirjoittaja huokaisi kätkentäjutun yhtenä pääsyytettynä helpotuksesta ja Sasakin sai lopettaa kiroilun 🙂 . Löytäjä taisi muuten olla Juuson sisko joka oli tullut vain katselemaan matsia…ja jottei hyvä teko jäisi rankaisematta Herccu sitten kiitti pelastajaansa passittamalla tämän toimitsijaksi pelikellon ääreen!

Pelillisesti paketti oli kuitenkin hyvin kasassa: Matkaan saatiin kolme täyttä ketjua ja maaliin taas yhden turnauksen lomalta palannut hyvin ruskettunut Heka. Ykkösketju oli tarkoitus palauttaa ekan turnauksen ”klassiseen” muottiin mutta Juuson sairastumisen takia piikkiin nostettiinkin kolmosen pohjalta Outsa. Laidoille heitettiin koko kauden yhteispeliä hioneet Anu ja Soila ja sokeriksi pohjalle Sanna rytmittämään ketjun peliä. Kakkosketjuun sijoitettiin voimakaksikon Linda (pohja) ja Nadu (piikki) laidoille ovelien syöttöjen erikoisnainen Emu ja toiseen laitaan kevytken..eikusiis kevytjalkainen Niina. Kolmosessa olikin sitten oikein liigatason ketju kun kärjessä paahtoi Sasa ja pohjalla debytoi ”se hullu futsal-ämmä” Sofia Husso joilla siis molemmilla on kokemusta liigavauhdista OYUSin riveistä. Liigasandwichin laidoille kolmoseen tulivat Piipi ja Marika. Tällä paketilla oli hyvä lähteä pelaamaan, ”etävalmentaja” Antti Karjaluoto kommentoikin aikaisemmin viikolla kokoonpanoa ”mielettömän vahvaksi”.

 

JS Hercules – ToJK BA 7-1 (4-1)

0min Herculeksen toisessa pelinavausyrityksessä noin 30 sekunnin kohdalla Sanna syöttää vasempaan laitaan Anulle joka antaa yhdellä keskelle Outsalle joka laukoo harhautuksen päälle etukulmaan 1-0. Vastustajan passiivinen neliöpuolustus ei ottanut iholta oikein ketään ja kun pallo saatiin nopeasti liikkeelle oli futsalissa elintärkeä avausmaali tehty heti ensimmäisessä vaihdossa, kuten monesti tällä kaudella aikaisemminkin saatiin taas salama-alku matsiin 🙂 .

 • * 2 min Kakkosketju heittää lisää vettä myllyyn omalla vuorollaan kun Lindan pitkä avaus uppoa Nadun maskin ansiosta moken längistä maalin 2-0. Jotenkin tuli mieleen englannin maajoukkuevahtien otteet, terkkuja vaan Joe Hartille Manchesteriin 🙂 .
 • * 6 min Ykkösen vauhdikas ja vaarallinen hyökkäys joka päättyy Outsan annettua syötön Soilalle omaan nopeuteen.
 • * 7 min Niina antaa namupassin Nadulle keskelle mutta vetoa ei tule ensimmäisellä kosketuksella, ei toisella eikä kolmannellakaan –lopulta ei ollenkaan.
 • * 7 min puoli minuuttia edellisestä pallo kulkee nopeasti Lindan, Niinan ja Nadun välillä päätyen lopulta Nadun harhautuksen ja tällä kertaa myös laukauksen jälkeen takakulmaan 3-0.
 • * 10 min Hekan hyvä heittoavaus Outsalle mutta jatkosyöttö Anulle on taas siihen kuuluisaan omaan nopeuteen. Vastustajan epäonnistunutta pelinavausta seuraa Hercun kulma jossa kuvio toimii mutta tällä kertaa vastustajan mokke torjuu Sannan vedon.
 • * 12 min Hercun vapari hyvästä paikasta kaarelta ja vihun muuri miten sattuu. Outsa antaa nopeasti taaksepäin Niinalle jonka paras ominaisuus ei ole kova laukaus. Vaihtopenkillä huokaillaan miksei syöttö mennyt 5 metriä taaempana valmiina olleella Lindalle. Hässäkkää edelsi tuomarien sekoilu vaparityypistä, toinen näytti epäsuoraa ja toinen puhui suorasta. Vaparia seuranneen vastahyökkäyksen katkettua Hercut pääsevät 3-2 ylivoima hyökkäykseen joka päättyy Niinan liian kovaan syöttöön laidalta nousseelle Emulle, taas meni omaan nopeuteen. Pelaajien muistin virkistykseksi helppo matemaattinen kaava auttamaan syötön voiman arviontia: Läpisyöttöä annettaessa Vp > Vr, tämä siis riippumatta pelaajien varsinaisesta nopeudesta (Vp = syötön antajan nopeus, Vr =syötön vastaanottajan nopeus).

Tässä vaiheessa peliä todetaan penkillä että vaikka sota on hävitty niin taistelu jatkuu, tai siis tässä tapauksessa että matsi voitetaan mutta tarkat numerot ovat vielä puolen tunnin odotuksen takana. Pelaajille annetaan ohjeistus säästää voimia, välttää vammoja ja olla paljastamatta kulmakuvioita jotta saadaan parhaat lähtökohdat viimeiseen ja kovempaan matsiin.

 • * 14 min Hekalta pitkä avaus Nadulle joka jatkaa volleystä Niinalle mutta pallo karkaa päätyrajasta yli.
 • * 15 min Heka avaa pitkän Sasalle joka pelaa hyvän kuvion Marikan kanssa mutta veto menee etunurkasta ohi.
 • * 16 min Sasa paikkaa tuhratun paikan karvaten soolona pallon pois, harhauttaen pakin ja laukoen takanurkkaan 4-0!
 • * 18 min Ykkönen siirtelee palloa tyylikkäästi laidalta toiselle ja hyökkäys päättyy Soilan kovaan laukaukseen joka menee hieman vasemmalta ohi.
 • * 19 min Tuomarina toiminut vanhempi herrasmies näyttää että kokemus se on joka puhuu ja tuomitsee Hekan heittoavauksen ”yliastutuksi”.Vihu rokottaa vaparista tarkalla taka-alakulma laukauksella 4-1.

Puoliajalla ei kummempaa, jotain pientä säätöä. Tärkeintä on ottaa iisisti ja säästää voimia viimeiseen ratkaisevaan koitokseen. Taktisesti vastakkain on timantilla pelaava Hercules ja neliöllä (ainakin puolustuksessa) jurnuttava ToJK. Periaatteessahan neliö on parempi, joskin vaikeampi, pelitapa mutta tällä kertaa timanttisten Hercuttarien aloitekyky ja liike sekä kurinalainen aktiivinen puolustuspeli kantavat hedelmää. Vastustaja hukkaa yleensä 2 pelaajaa Hercun piikin pitämiseen joka sekin tapahtuu matkan päästä löysästi mikä antaa Hercuille vapaat kädet rakennella peliä. Hyökkäyspäässä Torniolaisten yritykset ovat suoraviivaista puskemista ja roikkupallon heittoa moken eteen.

2.Jakso:

 • * 0,1 min Shokkialku taas lähellä kun Marika antaa passin maalin eteen nousseelle Sofialle joka ohjaa hieman ohi.
 • * 1 min Sasa puskee Sofian pitkän avauksen moken käsien kautta kulmaksi.
 • * 3 min Linda häviää kylkiväännön (se on selvästi sairaana!) mutta Heka ehtii peittämään laukauksen.
 • * 4 min Sasa riistää hyvän koko kolmosketjun karvauksen päätteeksi ja tykittää illan toisen maalinsa 5-1! Sofian ja kolmosen askelmerkit alkaa selvästi löytyä 🙂
 • * 7 min Outsan hyvä syöttö takakulmalle rynnineelle Soilalle joka ei ihan ehdi tuikkaamaan tyhjään maaliin.
 • * 10 min Sofia katkaisee vastustajan hyökkäyksen ja vie pallon oikeaa laitaa ylös, Marika tekee kierron ja hakee fiksusti laukaisupaikan johon syöttö tuleekin, 6-1 taululle!
 • * 11 min puolustus nukahtaa ja vastustaja purjehtii ilmaiseen maalipaikkaan, Heka tulee kuitenkin hyvin maalilta ulos katkaisemaan.
 • * 12 min Sannan kova kaukolaukaus johon Outsan hyvä ripari, ei maalia tällä kertaa.
 • * 15 min Kakkosen vauhdikas yv-hyökkäys joka päättyy sumppuun Nadun, Niinan ja Emun kaikkien tullessa kaaren keskelle vetopaikalle, EI NÄIN! Emun veto jääkin löysäksi omien töniessä ja ripareille ahnaasti rynnänneet Nadu ja Niinakin joutuvat kumpikin vuorollaan pettymään vastustajan maalivahdin pelatessa vaihteeksi hyvin ja torjuen kaikki kolme laukausta.
 • * 16 min Marika-Sasa-Piipi troikka toimii näyttävästi ja Piipi pääsee tinttaamaan namupaikasta, harmillisesti hieman yli.
 • *18 min ToJK kulma, ei hätää mutta saavat toisen kulman jatkotilanteesta. Nadu katkaisee seuranneen kulmapotkun ja antaa nopean syötön Niinalle joka kirmaa nuoruuden innolla yksin läpi päättäen kuitenkin kypsään sijoitukseen 7-1.

Ensimmäinen matsi oli takana ja voitto tulikin suht helpolla. Me oltiin valmiimpia peliin ja vastustajan maalivahti haparoi pari ekaa tilannetta jonka jälkeen kylläkin paransi otteitaan tehden pari hyvää torjuntaa. Jotenkin jäi sellainen olo vastustajasta että jos me oltais jouduttu takaa-ajoon parin maalin takaa niin numerot olis voineet olla toisinkin päin mutta hyvä näin. Avoimessa pelissä oltiin parempia ja hyökkäyspäässä saatiin mukavasti onnistumisia.

Tokaan matsiin ToJKin parempaa tiimiä vastaan valmistauduttiin katselemalla peliä yläkatsomon puolelta josta sitten siirryttiin käytävään ottamaan lämpöä, ennen matsia kerettiin höntsäillä vähän kentälläkin. Allekirjoittanut kävi tunnin tauolla juoksemassa käteistä rahaa tuomareille suomen puolelta, pelithän siis olivat Haaparannassa, ja kerkesin tauolta huomaamaan vain että Heka ei riisunut polkkareita ym moken suojia ollenkaan. Ketjut ja taktiikka pidettiin samana, varovaisuutta korostaen sillä vastustajalla olisi luultavasti sekä kykyä luoda peliä että laukaisuvoimaa. Tunnelmaa latisti, tai ehkä helpotti tieto siitä että kyseessä olisi lähinnä sarjan moraalinen loppuottelu LaFKin kaadettua Torniolaiset aikaisemmin päivällä mikä siis tiesi Herculeksen piirinmestaruutta viimeisen ottelun tuloksesta riippumatta.

 

JS Hercules –ToJK 2-0 (1-0)

 • * 0 min Taas hyvä alku, Outsa hakee Anua maalilta mutta syöttö on hieman liian kova.
 • * 1 min Heka avaa Outsan läpi, mutta ei maalia. Jälleen vastustaja näyttää puolustavan neliöllä jolloin kumpikaan pohjista ei reagoi nopeasti pitkään avaukseen.
 • * 3 min Niina kuskaa ja syöttää laitaan hakeneelle Nadulle joka syöttää kaarelle Emulle joka tekee ensimmäisen futsal-maalinsa (joka siis tällä kertaa menee ihan virallisiin pöytäkirjoihinkin) komealla vedolla 1-0.
 • * 8 min kovasti rikkonut vastustaja syyllistyy vihdoin tuomarikaksikon mielestä rikkeeseen kaataen ahkerasti haastaneen Niinan. Lindan vapari ei kuitenkaan tuo lisämerkintöjä maalisarakkeeseen.
 • * 11 min Hekan pitkä avaus Outsalle joka puskee mutta mokke torjuu. Heka pommitti paljon pitkiä avauksia tässä pelissä, osa jäi väliverkkoon, suurempi osa aiheutti vaaratilanteita hyökkäyspäässä.
 • * 18 min samma på svenska eli Hekan avaus ja Outsan jatko, jalalla vaihteeksi, mutta ohi.
 • *19 min kovasti 1vs1 kamppaillut Outsa puolittain läpi mutta vastustajan sääntöjen rajamailla menevä häirintä pelastaa taukolukemiksi 1-0.

Erätauolla taas ei ihmeempää, pientä puolustuksellista säätöä jolla haettiin vastustajan pelinrakentelun häirintää. Laiturien pitäisi merkata omat tiivimmin/ylenpää mikä toisi fyysisille kärkipelaajille mahdollisuuksia hakea 1vs1 tilannetta pohjaa vastaan (vihu siis hyökkäsi timantilla). Tuomarilinja suosi vastustajaa, varsinkin ekasta pelistä tuttu iäkkäämpi herrasmies huuteli ahkerasti ”punaisten virhettä” ja nätisti pelanneille Hercuttarille merkattiinkin ekalta jaksolta 4 virhettä vastustajan kahta (merkattua) virhettä vastaan. Ei vastustajakaan nyt paria tilannetta tilannetta lukuun ottamatta mitään sikaa pelannut mutta esim Sofian ajelu pelin jo ollessa poikki jäi naavaparralta huomaamatta n. 2metrin etäisyydeltä. Toisella laidalla vislannut nuori jannu oli sentään tasapuolisempi. Ekalla jaksolla oltiin kuitenkin parempia ja mikäli hyökkääjien ruuti ei olisi ollut hieman märkää olisivat jopa murskalukemat olleet mahdolliset. Lisäksi oma pallollinen peli oli jotenkin vähän hätäistä eikä esimerkiksi alaspäin syöttöjä tullut juuri lainkaan vaan syyllistyttiin puskemiseen. Omista lähdettiin kyllä rauhallisesti ja varmasti mutta hyökkäyspäässä oli liian kiire.

2.Jakso:

 • * 2 min Outsa hakee hyvän paikan neliön keskeltä mutta veto ohi vasemmalta.
 • * 4 min Outsa jatkaa ”tissillä” Hekan avauksen Soilalle joka tykittää mutta pallo helähtää tolpasta takaisin kentälle.
 • * 5 min Vastustajan hyvä paine jossa Heka ensin katkaisee vastustajan syötön moken alueen ulkopuolella ja sen jälkeen torjuu pari kertaa alueen rajalla ilman käsiä. Vaihtopenkillä hurrataan ”Hyvä Hekaa”, heijaheija! Jatkosta hyvä vastahyökkäys ja maali on lähellä toisessakin päässä 🙂
 • * 14 min Sasaa rikotaan rumasti ja vaikka rike tapahtuu vasemmalla laidalla naavaparran silmien alla viheltää nuori haukansilmä oikealta laidalta rankkarin Herculle. Sofia pallon taakse ja liigapelaajan kokemuksella pallo vasemmalle alas 2-0!
 • * 16 min ykkösketju pelaa nätisti kun Anu/Outsa vievät ylös vasenta laitaa ja Soila leikkaa samaan laitaan alle. Anu pudottaa kerrankin alaspäin ja Soila antaa ykkösellä takatolpanpuolelle vaihtaneelle Outsalle.Vihu on pelattu kahville mutta syöttö on jälleen himpun kova ja menee päätyrajasta yli. Päivän hienoin rakennettu kuvio kuitenkin 🙂
 • * 17 min Vastustajan aikalisä, ottivat moken hyökätessä yli puolirajan, kohta maalivahti laukoikin kaarelta mutta Heka torjuu.
 • * 18 min Sofia ja Sasa näyttävät liigamallia, toinen pitää kun toinen hakee uutta paikkaa. Juoksevat kahdestaan kasia vastustajien ja Marikan ja Piipin ympärillä. Sasa pääseekin lopulta laukomaan mutta maalivahti on kerinnyt jo viivalle ja onnistuu torjumaan.

Ottelun lopussa vastustaja yrittää ansiokkaasti hyödyntäen maalivahtiaankin hyökkäyksissä (me ei varmaan oltais osattu mutta treenataan enskaudeksi) mutta Herculeksen maali varjeltuu. Hieno taisteluvoitto jossa vastustaja oli tokalla jaksolla niskan päällä. Joukkueelle isot kiitokset pikkuparannuksista tokalle jaksolle, helpottivat suuresti painetta omassa päässä. Muutenkin kaikki taistelivat hyvin, varsinkin Linda ja Sanna jotka pelasivat puolikuntoisina ja jaksoivat silti keskittyä ja maalilla Heka oli todellinen naarasleijona purren hammasta useita pohjekramppeja vastaan torjuntatöiden välissä. Jatkossa sitten ne suojukset pois matsien välillä 🙂 .

Kausi päättyi sitten SosPalle suosiollisesti 7-0-0 eli ainoastaan voittoja, maalierokin taisi olla melko muikea. Peliaikakin pyrittiin jakamaan kaikille tasapuolisesti eikä missään pelissä tarvinnut esimerkiksi tiivistää peluutusta ym kikkailua harrastaa joten toivottavasti kausi oli paitsi menestyksekäs niin myös mukava kaikille. Paluumatkalla jo omalle autokunnalle mainitsinkin kenen ansiota tämä kaikki oli ja kerrotaan tämä nyt myös muille. ( Ja ei, en ollut humalassa ja paukuttanut omaa rumpuani, vaan olin kuskina!). Tietenkin tämä urheilullisesti hyvin mennyt kausi on kaikkien ansiota, ensinnäkin treeneissä on käynyt paljon porukkaa ja toiseksi joka peliin on valmistauduttu huolella ja oltu varsinkin matsien aluissa terävämpiä kuin vastustaja. Kuitenkin se on yhden pelaajan ansiota enemmän kuin muiden, ei Hekan vaikka torjuikin lähes kaiken mahdollisen, eikä Nadunkaan joka teki jotain Googol maalia, vaan Elina Haipuksen. Elina eli Frank antoi palaa teki sen minkä naiset on aikojen alusta osanneet ja naputti taukoamatta laiskoille valmentajamiehille että nyt pitää olla ihan kunnon futsaltreenit: rakenne, erikoistilanteet, puolustus-ja hyökkäyskuviot eli koko hoito. Pari viikkoa me Antin kanssa jaksettiin hymistellä ja vältellä asiaa mutta jossakin vaiheessa todettiin ettei niille pärjää joten tehdään se mitä miehet parhaiten osaa eli totellaan ”hallitusta”. Kiitos Elina/Frank ja kiitos kaikki mukana olleet puusilmätuomareista meidän hienoihin pelaajiin. Oli todella mukava kausi!

Rapsan raapusti Ave.