Äitienpäivän illan lämmin ja aurinkoinen sää oli houkutellut Castrénin kentälle 261 katsojaa, kun puoli seitsemältä alkavassa paikallispelissä vastakkain asettuivat JS Hercules punamustissa ja OLS keltasinisissä peliasuissa.

Avauskokoonpanomme 4-3-3 -ryhmityksessä oli: Seppä – Julve, Gurrutxaga, Leskelä, Vihavainen – Pecharroman, Amat, Hadhoud – Karjalainen, Obi, Moreno. Kapteeninamme toimi Markku Huoposen ollessa yhä toipilaana toista kertaa tällä kaudella Ville Seppä.

OLS puolestaan marssitti kentälle seuraavan miehistön: Lindholm – Huotari, Augustine Jibrin, Meriläinen, Haapala – Alexander Jibrin, Mäkäräinen, Tulppo – Essomba, Ahola, Asikainen. Kapteenin nauhaa käsivarressaan kantoi Henry Mäkäräinen.

Ensimmäinen vartti sujui Herculesin viedessä peliä ja OLS:n pyristellessä vastaan. Yhtä kulmapotkua ja paria vaparia valmiimpaa emme kuitenkaan saaneet. Parinkympin kieppeillä sekä Paul Obi että Marcos Moreno pääsivät kumpikin kokeilemaan laukauksiaan hieman rangaistusalueen ulkopuolelta, mutta molempien vedot suuntautuivat metrin verran ohi maalin. Obille tarjoitui heti perään toinenkin huippupaikka, jonka OLS:n pakki sai pelastettua kulmaksi.

Ensimmäisen puoliajan ainoa todella vaarallinen paikka keltasinisiltä nähtiin hieman jakson puolivälin jälkeen, kun Titi Essomba laukoi vasemmalta vihaisesti. Onneksemme painava pommi painui metrin-parin verran ohi maalimme takaylänurkan.

Pelikellossa oli vajaat puoli tuntia, kun Paul Obilla oli jälleen paikka, mutta veto paristakympistä kohti alakulmaa kimposi oikeasta tolpasta takaisin kentälle. Puolen tunnin kohdalla Obi pelattiin läpi hienolla oivalluksella ja syvältä omalta kenttäpuoliskoltamme annetulla pitkällä pallolla OLS:n puolustajien taakse. Yksi ottelun suurista hahmoista, OLS-maalivahti Tommi Lindholm sai torjuttua jalallaan tilanteen kulmaksi.

Edellisestä ehti kulua viitisen minuuttia, kun Moreno petasi, Obi laukoi viidestätoista ja Lindholm torjui vasemmasta alakulmasta.

Pirteästi OLS:n paidassa esiintynyt vanha maestro Titi Essomba joutui jättämään pienen kolhun vuoksi kentän 38. minuutilla, ja miehen paikan otti Aleksi Kylmälä.

39. minuutilla José Amat vei Herculesin 1-0 johtoon! Keskikentän pohjalla viihtyvä pelimies oli hiipinyt kaukaa kentän vasemmalta laidalta annetussa vapaapotkussa ylös ja kävi nikkaamassa takatolpan tuntumasta pallon maaliin, vaikka itse ehdin jo katsomossa tuomita keskityksen ilmalennon aikana toivottomaksi yritykseksi.

Ensimmäisen puoliajan voi tiivistää parhaiten, kun sanoo sen olleen Herculesin suvereenia dominointia. Maalipaikat menivät noin 10-1 meille, ja laukaukset maalia kohti 5-0.

Toiselle puoliajalle tultaessa OLS suoritti toisen vaihtonsa, kun Ilari Huotari jätti viheriön ja Antti Ulander tuli tilalle. Heti jakson alkuun saimme vapaapotkun reilusta paristakympistä, mutta Sami Karjalainen laukoi sen reilusti yli OLS-maalin.

52. minuutilla OLS:n Arttu Haapalalle annettiin ottelun ensimmäinen varoitus tilanteesta, jossa mies kaatoi vastaiskuun kolmella kahta vastaan palloa kuljettavan Alain Pecharromanin 25 metrin kohdilla. Haapala kamppasi Pecharromanin takaapäin hyökäten ja vailla mitään intentiota edes yrittää pelata palloa, mistä hyvästä suora punainen olisi ollut enemmän kuin kohtuullinen tuomio, sillä nyt meiltä meni erinomainen maalipaikka sivu suun, ja lisäksi Pecharroman olisi voinut loukkaantua pahastikin. Vapaapotkusta saimme kyllä pallon maaliin, mutta kuviossa Amat oli ehtinyt paitsion puolelle ennen kuin syötti Karjalaiselle.

56. minuutilla Karjalainen pelasi huippupaikan hyökkäykseen mukaan nousseelle Joshua Jullvélle, mutta espanjalaisen vasemman laitapakin veto viuhui hieman ohi OLS-maalin.

Hercules vaihtoi tunnin pelin jälkeen kentältä parhaan pelinsä tähän mennessä punamustissa pelanneen ja prässätessä kunnioitettavasti raataneen laiturin Marcos Morenon ja tilalle tuorein jaloin pääsi Samu Himanka. Samalla OLS teki kolmannen vaihtonsa Henry Mäkäräisen poistuessa ja Toivo Xiongin tullessa kentälle. Samalla kapteenin nauha muutti Juho Meriläiselle.

61. minuutilla Herculesin vajaata kymmentä minuuttia aiemmin kaltoin kohdellulle keskikentän taiturille Pecharromanille annettiin varoitus tilanteesta, joka ainakin katsomoon näytti kovin pieneltä rikkeeltä.

71. minuutilla nähtiin Herculesin toinen vaihto, kun toinen kovaa työtä koko ottelun tehnyt laituri Sami Karjalainen päästettiin huilaamaan ja tilalle juoksi Miika Lammela.

OLS:n Augustine Jibrinille tuomittiin toinen varoitus ottelun 79. minuutilla ja näin ollen mies poistettiin kentältä. Vapaapotkun pääsimme antamaan herkullisesta paikasta aivan rangaistusalueen rajalta, mutta valitettavasti tuloksetta.

82. minuutin kohdalla Ismael Díaz käytti Herculesin kolmannen vaihdon, kun hyökkääjätoveriensa tavoin työn sankarina vahvasti pelannut Paul Obi otettiin sivuun ja kentälle tuli toinen nigerialainen, kokenut ja vahva Junior Obagbemiro.

OLS:n kapteeni Juho Meriläinen oli noussut topparin tontiltaan juuri ennen varsinaisen peliajan loppua hyökkäyksen tueksi, eikä pallonmenetyksen jälkeen voinut kuin rikkoa. Niinpä Äffälle nousi keltainen lappu 90. minuutilla.

90+6′ Herculesin Lammelalle tuomittiin varoitus. Todistin tilannetta muutaman metrin etäisyydeltä, enkä voinut ymmärtää tuomarin ratkaisua. Nuori herrasmies pidättäytyi protestoimasta – toisin kuin allekirjoittanut ja kiitettävästi ääntä koko ottelun ajan pitänyt katsomo.

Oulun etenkin loppua kohden kiihkeäksi äitynyt derby päättyi pelitapahtumiin nähden vähintään ansaitusti Herculesin 1–0-kotivoittoon. Lähimmäs osumaa OLS pääsi loppuhetkillä vapaapotkun osuttua ylärimaan, minkä jälkeen he saivatkin pallon maaliin asti – meidän onneksemme kuitenkin paitsiosta. Toisella puoliajalla emme syystä tai toisesta kyenneet ihan samankaltaiseen esitykseen kuin ensimmäisellä, mutta todellista uskoa tuleviin peleihin antavat keskikentän pohjalla pelanneen koko ottelun suurimman onnistujan José Amatin sekä toppariparin Mikel Gurrutxaga – Joni Leskelä kurinalainen ja varma pelaaminen. Vanhasta maalivahdista on Leskelän jäätävän rauhallista ja eleettömän tyylikästä tekemistä ilo katsoa! Myös laitapakit Joshua Jullvé ja Miika Vihavainen olivat hyviä niin hyökätessä kuin puolustaessa. Ja kaikin puolin koko joukkue ansaitsee hetkittäisistä hermostuneisuuksista huolimatta kiitokset. Oman pään pelaajia vain ei tule kyllin usein nostettua esille, vaikka esimerkiksi tässä ottelussa juuri he lopulta ratkaisivat voiton ja tärkeät kolme sarjapistettä meille.

OLS:n puolelta on mainittava erityisinä onnistujina maalivahti Tommi Lindholm ja ehdottomasti kentän rasittavin rakkikoira, noin 15 kertaa rikkonut ja varoituksetta koko ottelun selvinnyt puolustava keskikenttämies Eemeli Tulppo, joka – inhottaa kyllä pelityylistä johtuen tunnustaa – pelasi omassa roolissaan lähestulkoon täydellisen ottelun.

Kiitos OLS:lle hienosta derbystä.

Teksti: Pekka Peni