SPORTTEST OY

Toisena yrityshaastatteluun tavoitimme kesälomalaitumilta Sporttest Oy:n Jani Ailovuon, joka oli juuri vapautunut testireissultaan Kuopiosta lyhyen loman viettoon. Sporttest Oy on vastannut mm. Herculesin ja seurayhteisön YJ-joukkueiden testauksesta tällä kaudella. Annetaanpa Janin kertoa hieman yrityksestä sekä kokemuksia toiminnasta urheilijoiden ja kuntoilijoiden parissa. Take it away, Jani!   

 • Kuka olet ja mikä on siteesi seurayhteisöön?
  • Jani Ailovuo, Sporttest Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Nokialta vapauduttuani alle kymmenisen vuotta sitten tapasin Perälän veljekset, joiden kanssa ryhdyttiin miettimään yhdessä urheiluteknologian kehitystä. Vähän aikaisemmin olin perustanut kumppanini kanssa Sporttest Oy:n, joka sitten alkoi Herculesin jalkapallotoiminnan vakavoituessa testaamaan myös Herculesin edustusjoukkueen pelaajia vuonna 2016. Itse omaan jääkiekko / kaukalopallo -urheilutaustan, mutta poikani Hannes pelaa Tervarit-Junioreissa.
 • Mitä Sporttest tekee?
  • Sporttest Oy toimii fyysisesti (hah!) ODL:n liikuntaklinikalla Albertinkadulla ja teemme tiivistä yhteis- ja kehitystyötä ODL:n kanssa. Testaamme urheilijoita, joukkueita ja kuntoilijoita, autamme heitä kehittymään omassa lajissaan ja saavuttamaan tavoitteensa. Teemme yksilö- sekä massatestauksia. Paikallisten asiakkaiden lisäksi meillä on asiakkuuksia useasta eri lajista ympäri Eurooppaa. Meillä on Oulussa sijaitsevan labran lisäksi lisäksi liikkuva testilaboratorio ja menemmekin usein testaamaan joukkueita heidän luoksensa. Kaukaisin testireissu on ollut Sloveniaan. Olemme kehittäneet massatestausmenetelmäämme jo pitkään, mikä mahdollistaa monipuolisen ja kustannustehokkaan testitapahtuman. Pitkäaikaisempia asiakkaita ovat olleet mm. Jokerit, Kärpät, Imatran Ketterä ja Hercules. Sporttest Oy:ssä on kolme osakasta, joista minä olen täysipäiväinen. Kaksi muuta auttavat resurssien mukaan.
 • Mitä odotat Herkuston toiminnalta oman yrityksesi kannalta?
  • Olemme etenkin jääkiekkopuolella saaneet yhteistyöjoukkueiltamme fyysiset rajoittavat tekijät poistettua pois menestyksen ja kehityksen tieltä. Siellä on vähitellen ymmärretty fyysisen suorituskyvyn merkitys kehittymiselle ja jaksamiselle. Jalkapallopuolella (ja monessa muussakin lajissa) olemme havainneet kummallista sisäsiittoista erinomaisuutta. Herculeksen kanssa olemme onneksi päässeet nyt hyvälle alulle tekemään samaa, mitä jääkiekon puolella olemme saaneet tehdä. Emme ole pelkästään testaajaporukka, vaan koulutamme urheilijoita ja seuran toimihenkilöitä kohti urheilullisuutta yksilöllisellä otteella osana testaamista. Toivomme, että pääsemme Herkuston kautta tekemään samaa laajemminkin, mitä olemme tehneet mm. Kärppien ja Ketterän kanssa. Mestareita ja menestyjiä.
 • Mitä yrityksesi voi tarjota muille Herkuston yrityksille?
  • Hyvinvoivia työntekijöitä. Niin urheilijoilla kuin kuntoilijoillakin on nykyään ihan vääränlainen kuva fysiikastaan ja suorituskyvystään. Porukka treenaa, muttei liiku. Ns. pohjat puuttuvat kokemuksemme mukaan noin 90% ihmisistä. Sitten kun treenataan, niin vedetään ihan liian kovaa omaan kuntoon ja suorituskykyyn nähden. Tällä ei ole hyviä seuraamuksia fysiologian ja jaksamisen kannalta. Kyse ei ole mistään ydinfysiikasta, vaan ihan perusasioista. Olemme auttaneet monia ihmisiä huomaamaan näiden perusasioiden merkityksen sekä miten oman arjen voi sovittaa optimaalisesti hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi urheilu- ja hyvinvointiteknologiasta on kertynyt sukan varteen aika lailla. Tällä saralla voimme hyvinkin auttaa seurayhteisön ihmisiä, yrityksiä ja joukkueita, mitä kannattaa hankkia ja miksi. Kehitämme jatkuvasti omaa toimintaamme, joten myös sopivia kumppaneita olisi kiva löytää Herkuston kautta.
 • Minkälaisia tapahtumia / toimintaa odotat jatkossa Herkustolta?
  • Toiveissa on hyvinvointiin liittyvä teematapahtuma, jossa voisimme olla myös mukana kertomassa kokemuksistamme ja auttamassa yhteisön jäseniä. Toivottavasti yritykset ja seurayhteisön joukkueet sekä jäsenet myös löytävät meidät ja palvelumme. Testaaminen ei ole järkevää, jos se ei ole systemaattista ja testituloksia ei pystytä viemään käytäntöön ihmisten arjen tasolle. Meiltä löytyy askelmerkit ja kokemus positiivisen muutoksen tekemiseen.

Porukka treenaa, muttei liiku. Ns. pohjat puuttuvat kokemuksemme mukaan noin 90% ihmisistä.

Jani Ailovuo

Käy tutustumassa Sporttestin tuotteisiin TÄSTÄ! Laitetaan sinunkin perustasi kuntoon!

Haluatko Herkuston jäseneksi? Ei maksa mittään! Klikkaa TÄSTÄ!