Herculesin taustalla vaikuttava Player Accelerator Group Oy aloittaa tällä viikolla Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa viidestä työpajasta koostuvan koulutusvientiprojektin.

Koulutuskokonaisuuden nimi on ”Future of Sports workshops”. Asiakkaana koulutuspaketille on Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa majaansa pitävä Leaders Development Institute, joka tähtää koko kuningaskunnan tasolla niin urheilun kuin kansalaisten hyvinvoinnin kehittämiseen. Ensimmäistä työpajaa varten paikalle ovat matkanneet Herculesin Mikko Perälä ja vastikään TPS Jalkapallon liiketoiminnan kehitysjohtajaksi nimitetty Arto Kuuluvainen.

Ensimmäisen työpajan aihe ”Sport Club of the Future” käsittelee urheilun tulevaisuutta, urheiluseurojen liiketoimintojen kehittämistä ja seurojen yhteisölleen tuomaa lisäarvoa. Asialla ovat Suomen, ellei koko maailman ihan kärkipään osaajat.

Hercules on jo useita vuosia sitten lähtenyt kehittämään omia liiketoimintojaan nimenomaan vaikuttavuuden kautta. Osa yrityksistä on vuosien varrella mennyt metsään ja osa on lähtenyt lentoon. Digitaalinen nuorisotyö, Lähirähinä sekä urheilu- ja hyvinvointiteknologian vientiprojektit ovat hyviä esimerkkejä siivilleen nousseista aihioista. Eri yrityksistä hihan varteen tarttuneella osaamisella ja kokemuksella on nyt kysyntää globaalisti. Miten urheiluseura voi synnyttää kestävää ja yhteiskuntaa hyödyntävää liiketoimintaa urheilullisen toiminnan taustalle. Henkilö tämän(kin) vientiprojektin taustalla, Riadista tavoitettu Mikko Perälä kommentoikin seuraavasti: ”Hienoa päästä kertomaan urheilun ja urheiluseurojen yhteiskunnallisen vaikuttamisen kokemuksista ja mitä olemme vuosien varrella oppineet. Uskon vakaasti, että tämä projekti on jonon ensimmäinen. Suomalaisella koulutusviennillä on maailmalla kysyntää”.

Perälän kollegana ensimmäisessä työpajassa toimiva Arto Kuuluvainen on suomalaisen urheilumarkkinoinnin sekä -sponsoroinnin eturivin asiantuntijoita. Tohtori Kuuluvainen tunnetaan kehittämästään urheilujohtamisen korkeakoulukurssista sekä kirjoittamistaan urheilun liiketoimintaa käsittelevistä tietokirjoista. Lisäksi hän on sparrannut useita yksittäisiä seuroja, urheilijoita sekä yrityksiä sponsorointiin liittyen. Kuuluvainen lähtikin tähän projektiin innolla mukaan. ”Ei tarvinnut kauaa miettiä, kun Mikko pyysi minua ensin vähän Mad Adventures -tyyppiseltä kalskahtaneeseen projektiin mukaan. Hienoa olla maailmalla reissussa mukana Suomen, ellei maailman innovatiivisimman seurajohtajan kanssa”, totesi Kuuluvainen.

Arto Kuuluvainen ja Mikko Perälä ovat parhaillaan vetämässä ensimmäistä työpajaa Riadissa

Työpajat jatkuvat ensimmäisen setin jälkeen heti ensi viikolla. Tuolloin aiheena on ”Esports & Society” ja paikalle rientävät Esportsin ja e-oppimisen / koulutuksen asiantuntijat Antti Junttila (OSAO, School of Gaming) ja Miska Noponen (Claned Group Oy).  Ensi vuoden puolella koulutukset jatkuvat mm. urheilu- ja hyvinvointiteknologian, fyysisen testauksen ja yksilöllisen kehityksen, talenttien tunnistamisen ja urheilijan urasuunnittelun aihepiireillä. Kouluttajina ensi vuoden puolella toimivat tämän vuoden työpajojen tavoin Herculesin omat avainhenkilöt Herculesin laajasta verkostosta löytyvillä huippuasiantuntijoilla höystettynä.

Työpajat ja kouluttajat:

 • Sport Club of the future
  1. Mikko Perälä, Herclues
  2. Arto Kuuluvainen, TPS Jalkapallo
 • Esports and society
  1. Antti Junttila, OSAO / School of Gaming
  2. Miska Noponen, Claned Group Oy
 • Sport, technology and business
  1. Risto Kaikkonen, Solita Oy
  2. Markus Kauppinen, Coplays Oy
 • Athlete performance testing and development
  1. Timo Perälä, Hercules
  2. Igor Jukic, Zagrebin yliopisto / Biotrening
 • Talent identification and career development
  1. Marko Saranlinna, Hercules
  2. Kalle Sormunen, Bollbrands Oy

 

Koulutusvientiprojekti on Player Accelerator Oy:lle merkittävä päänavaus. Myös taloudellisessa mielessä projektista jää pelimerkkejä oululaisen jalkapallon kehittämiseen. Vastaavanlaista luento- ja koulutuskokonaisuutta aiotaan toteuttaa myös Oulun seudulla osana seurayhteistyötä vuoden 2020 aikana. Ensimmäistä luentoa suunnitellaan järjestettäväksi vielä joulukuulle, jos aikataulut antavat myöten. Myös ensimmäinen kansainvälinen luennoitsijavierailija vuodelle 2020 on varmistettu. Näistä kerromme lisää, kunhan käytännön asiat saadaan maaliin.