Valtteri Kovalaisen alkuperäinen tarkoitus oli lähteä heinäkuussa armeijaan, jonka vuoksi sopimus HauPan ja Herculesin välillä tehtiin vain kesään asti.

Maaliskuussa 19 vuotta täyttäneen Kovalaisen otteet ja kehitys vakuuttivat Hercules-valmennuksen niin, että seurat päättivät hyvässä yhteishengessä jatkaa Kovalaisen sopimuksen kattamaan loppukauden, ja miehen oma armeijaan meno lykkääntyy tärkeiden syyskierroksen otteluiden vuoksi.

Kovalainen kävi junioriputken HauPassa 1999-syntyneiden ikäluokassa, jota Hercules-valmentaja Mikko Isokangas – aiemmin HauPassa valmennuspäällikkönä ja miesten joukkueen valmentajana – kuvailee laadukkaaksi ryhmäksi, ja he voittivatkin B-juniori-ikäisinä ikäluokkansa Ykkösen.

– Valtteri erottui pienenä hyvän pelikäsityksen ja henkisen vahvuuden ansiosta, vaikkei koskaan ole ollut fyysisesti joukkueen nopeimpia tai vahvimpia. Kestävyys on aina ollut hyvä… Isokangas kertoo Kovalaisesta.

Kovalainen jäi Isokankaan mukaan muutamaksi vuodeksi vähän näkymättömämpään rooliin, fyysisen kehityksen viivästyessä, osaksi varmasti Kovalaista vaivanneiden loukkaantumisten vuoksi.

– Hän jaksoi onneksi olla kärsivällinen ja harjoitella, vaikkei aina ollut helppoa. Parin viime kauden aikana osaaminen taas alkoi erottua, ensin B-junioreissa ja sitten miesten joukkueessa.

Kovalaisen tiesi, että siirto Kolmosen HauPasta Herculesiin tarkoittaisi helpompien pelien loppumista, ja vielä astetta intensiivisempää harjoittelua.

Kesälomalta mummon mökiltä tavoitettu Kovalainen kertoo, ettei Kakkosessa ole yhtään helppoa peliä, joita Kolmosessa vielä oli. Vielä viime vuonna ainoastaan sarjan kärkijoukkueet tarjosivat sopivaa vastusta.

– Ajattelin, että kun tulen rinkiin mukaan, niin pikkuhiljaa alan saamaan peliaikaakin, Kovalainen muistelee.

Kovalainen sanoo, että hän on sopeutunut erittäin hyvin Ismael Díazin pelisysteemiin, joka on aina kutakuinkin muotoa 4-3-3, ja jossa omien sanojensa mukaan operoi mieluiten yksin keskikentän pohjalla. Välillä Hercules pelaa kahdella pohjalla, joka sopii myös Kovalaiselle mainiosti.

Tämän kauden pelatuista 13 ottelusta Kovalainen on pelannut yhdeksässä, joista kahdeksan alkuvihellyksestä päätökseen. Viimeiset viisi peliä Kovalainen on pelannut kokonaan.

Valtteri ”Kova” Kovalainen täytti maaliskuussa 19 vuotta.

Tarkkakorvaisimmat ovat varmasti Castrénin laidalla kuulleet useampaan otteseen Hercules-päävalmenta Ismael Díazin ”Kova good, very good Kova” -huudot.

Ne kertovat siitä, että Kovalainen on pystynyt täyttämään hyvin isot saappaat, joita Kakkosen C-lohkon kakkosena olevan Hercules-ryhmän rytmittäjältä kysytäänkin.

Nyt Kakkonen on kesätauolla, ja Hercules jatkaa harjoituksiaan ensi viikon tiistaina. Mummon mökissä pötköttelevä Valtteri Kovalainen latailee akkujaan kohti seuraavaa ottelua, tiistaina 31.7. pelattavaa derbyä OLSia vastaan.