JS Hercules – OTP 31.3.2018

Ilmassa oli aurinkoisena maaliskuun viimeisenä päivänä suuren urheilujuhlan tunnun lisäksi myös joukko pieniä muuttujia. Arina Areenan lehtereille oli ehtinyt saapua vasta reilut parisenkymmentä innokkainta oululaisen jalkapalloilun ystävää, kun erotuomarina toiminut Atte Räinä puhalsi pilliinsä aloituksen merkiksi kellon ollessa vasta 13.49. Avustavina toimivat Satu Miettunen ja Jere Tapio.

Aloituskokoonpanomme oli Patronen – J. Juntunen, Leskelä, Ibeh, Vihavainen – M. Juntunen, Kovalainen, Himanka – Tikkanen, K. Amokachi, Karjalainen. OTP taas lähti otteluun miehityksellä Angeria – Himanen, Mäkitaro, Laaninen, Isola – Mansikkamaa, Rizani, Mattila, Haataja, Abdilliahi – Dzuho.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun ensimmäiset minuutit kuluivat melko varovaisesti tunnustellen. Ensimmäisestä vartista ei ollut jäädä paljoa jälkipolville kerrottavaksi. Aivan täysin puskista tullen 14. minuutilla OTP:n kookas yksinäinen kärkimies Haris Dzuho otti ja laittoi rangaistusalueen kulmalta komealla nostolla maalin.

Takaiskumaali ottaa pannuun! Herculeksen maalivahti Patronen mietiskelee syntyjä syviä OTP:n 1-0 johtomaalin jälkeen.

Emme antaneet tappioaseman synkentää taivastamme ja saimmekin yrittämisestä palkinnoksi 17. minuutilla vapaapotkun reilusta 25 metristä. Juoksuhämäys pallon yli, mutta toisen vetäjän hyvä laukaus painui hieman vasemmalta ohi. Seuraavaksi puolestaan Hercules-sydämet löivät kerran tyhjää paria minuuttia myöhemmin, mutta onneksemme huippupaikka hassautui ohi maalin. Parinkymmenen minuutin kohdalla toppari Nathan Ibeh väläytti niin osaamistaan kuin taistelutahtoaan voittaessaan pallon ja vielä pelastaessaan jo varmalta näyttäneen kulmapotkun pelkäksi rajaheitoksi.

24. minuutilla OTP:n ahne ysi Dzuho yritti jälleen karata pystysyöttöön toppariemme välistä, mutta turhaan: Ibeh vei pallon ja Joni Leskelä todisti, miksi hänestä puhutaan pitkin pitäjää pubien pöydissä! Erinomainen ensin purulta näyttänyt syöttö vasempaan laitaan, sieltä Matias Juntusen kaunis jatko eteenpäin sisään boksiin, mistä Sami Karjalaisen täydellinen tarjoilu kuudentoista rajalle ja Valtteri Tikkanen iski tasoituksen vastustamattomasti verkon perukoille!

Pian maalin jälkeen erinomaisesti puolituntisen pelannut Nathan Ibeh joutui jättämään kentän loukkaantumisen vuoksi. Ibeh’n jätettyä kentän vasempana laitapakkina aloittanut Joona Juntunen siirtyi oikeaksi toppariksi ja hänen paikkansa otti vaihdosta sisään tullut Tobias Puotiainen.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Patronen joutui maalillamme torjuntatöihin. Napakka keinonurmen korkeimpia korsia hiponut OTP-kuti liimautui vasemmalle heittäytyneen veskarimme hanskojen lateksiin vuorenvarmasti.

Jatkoimme painostusta ja hankimme pari vapaapotkua, varoituksen OTP:n Ari-Pekka Mansikkamaalle sekä täräytimme kertaalleen pystytolppaa, mutta OTP kesti. Reilut viisi minuuttia ennen ensimmäisen puoliajan päättymistä he saivat lopulta luotua pitkällä pallolla uhkaavan tilanteen boksimme sisällä, mutta Aleksanteri Patronen tuli röyhkeästi ulos maalimme suulta hoitaen todella näyttävästi ja itseään säästämättä pallon väljemmille vesille. Keskiviivan tuntumaan ilmalennon aikana osunut kontakti näytti rajulta, ja tuomari joutui puhaltamaan pelin poikki hetkeksi aikaa, että maalivahtimme sai kasattua itsensä takaisin pelikuntoon.

Edellisen tilanteen jäljiltä ei pöly paljon ehtinyt laskeutua, kun taas tapahtui. Patronen luki peliä oikein ja poimi korkean keskityspallon varmasti syliinsä. OTP:n Abdinasir Abdilliahi ajoi suoraan päälle pahasti myöhässä, ja tällä kertaa erotuomari ei epäröinyt vaan keltainen kortti heilahti. Niin heilui myös Samu Himangalle, joka tuohtuneena moisesta epäkunnioituksesta tönäisi toilailijaa.

43. minuutilla Hercules sai kulman, ja Valtteri Tikkanen tälläsi toisella osumallaan siitä meidät 2-1 johtoon! Vain reilua minuuttia myöhemmin saimme jälleen kulman, joka pelattiin vaihteeksi lyhyenä. Kuvio saatiin päätettyä laukaukseen, mutta Angeria vastustajan maalilla kesti. Tauolle päästiin siis maalin verran etumatkaa kerryttäneenä.

Taistelua ottelun ilmaherruudesta

Toinen puoliaika

Toiselle puoliajalle valmentaja Mikko Isokangas vaihtoi Himangan Miika Lammelaan, Valtteri Kovalaisen Jerome Ogbuefiin, Kalim Amokachin Paul Obiin, kahden maalin mies Tikkasen Nazim Amokachiin ja Karjalaisen Samuel Säilyyn.

Tauolta takaisin kentälle vaikutti tulevan sisuuntunut OTP-lauma. 47. minuutin kohdalla he saivat luotua hyvän paikan, josta veto oli luja ja matala. Sen Patronen torjui muttei pysty mitenkään liimaamaan; kakkospallosta veto kohti maalia, mutta Leskelä oli ehtinyt paikkaamaan ja pelasti Herculesin takaiskulta

49 minuutin paikkeilla onnistuimme pallonriistossa noin neljässäkympissä, ja nopeilla lyhytsyötöillä seinän pelaamisessa oli ideaa, mutta toteutus ei ihan onnistunut. Jos olisi mennyt putkeen, lopputulos olisi ollut highlights-kamaa millä tasolla tahansa, joten pakko arvostaa toteutumatta jäänyttä ajatusta! Jatkoimme painostusta, ja 52. minuutilla nähtiinkin upea Hercules-pommi kolmestakympistä, minkä OTP:n Angeria torjui komeasti kulmaksi. Minuuttia myöhemmin Nazim Amokachi pääsi kokeilemaan aika herkullisesta volleysta boksin sisältä oikealta, mutta veto aukesi ja meni reippaasti oikealta ohi. Viitisen minuuttia myöhemmin Samuel Säily ampui tolppaan ja Nazim Amokachin toisen yrityksen pelasti jalalla OTP-toppari.
Pari minuuttia ennen täyttä tuntia saimme pelattua hyvän pallon keskelle Obille kolmeenviiteen, mutta OTP-toppari sai roikuttua mukana eikä maalinsylkijä ihan päässyt karkuun. Häirinnästä huolimatta laukaus lopulta lähti ihan kohtuullisen napakasti noin viidestätoista metristä matalana maalia kohti, mutta vastaan tullut Angeria peitti hyvin ja sai torjuttua jalalla. Toisen aallon vedon alueen ulkopuolelta mies liimasi.

66. minuutilla Hercules iski sen kauan ja hartaasti haetun kolmannen! Hyvä Jerome Ogbuefin syöttö keskeltä boksin oikeaan laitaan löyti laatikosta Säilyn. Ohikiitävän hetken verran katsomossa ehti pelottaa, että sieltä laituri lähtisi yrittämään itse ratkaisua, mutta mies malttoikin muutamalla kosketuksella ja askeleella pelata tarpeeksi tilaa ja aikaa tarjoilla pilkun tuntumaan täydellinen passi, josta sitten Matias Juntunen kiittikin kauniisti sijoittamalla pallon vasempaan alakulmaan! Pian maalinsa jälkeen mies pääsi huilaamaan ja Karam Hadhoud tuli tilalle.

Noin vartti oli vielä pelaamatta, kun omassa päässämme OTP sai pitkästä aikaa luotua maalipaikan, mutta veto suuntautui maita pitkin oikealta ohi, eikä siinä olisi ollut painoakaan tarpeeksi Patrosen yllättämiseksi.

Seuraavaksi nähtiin Herculesin oikealta laidalta lähtenyt Miika Vihavaisen oma minishow: selin maaliin päin -seisonnasta pyörähdyksin, rytminvaihdoin ja kadehdittavalla pallonkäsittelyllä jätettiin kaksi vastustajan miestä hämmentyneinä seisomaan keskustaa kohti leikatessa ja päätökseksi vielä hyvä jättö täysin vapaaseen vetopaikkaan keskisektorille vähän reiluun pariinkymppiin, mutta Obin laukaus nousi metrin verran maalin yli. Älykkyys, rauhallisuus ja itsevarmuus ovat mahtava kolminaisuus, ja kun ne yhdistyvät tekniseen taitoon tehdä mitä tahtoo, lopputulos on puhdasta taidetta! Okei, OTP on Kolmosen porukka, mutta oli kyllä herkullista tekemistä! Tällaisilla suorituksilla alkaa varmasti jengiä löytää tiensä katsomoon siinä määrin, että Castrén käy meille liian pieneksi! Uruguaylainen kirjailija Eduardo Galeano määritteli “Jalkapallo valossa ja varjossa” -teoksessaan olevansa hyvän jalkapallon kerjäläinen, joka kulkee pitkin maailmaa hattu kourassa katsomoissa anoen: “Yksi kaunis tilanne, luojan tähden!” Näille sekunneille tänään Galeano olisi suonut mitä vilpittömimmän kiitoksensa!

79. minuutilla Obi otti ja kuljetti palloa keskikaistaa parisenkymmentä metriä ja ampui reilusta kahdestakympistä matalan, vihaisen kudin, valitettavasti metrin-pari oikealta ohi. Tovia myöhemmin Hercules-pelaaja laitettiin – aika turhaan – rikkeellä nurin, pallo 11 metriin ja pallon taakse asettunut Paul Obi laittoi jäätävän rauhallisesti pelivälineen vasempaan alanurkkaan. 4-1, enää ei ollut kenellekään epäselvää ketkä ovat sinä iltana aatelia Oulun yössä!

Kun peliaikaa oli jäljelle kymmenisen minuuttia, nähtiin ensin itsevarma kokeilu kaukana maaliltaan seikkailevan OTP-veskarin yli omalta kenttäpuoliskolta, mutta reilusti vasemmalta ohi. Hieman myöhemmin Obi – vaihteeksi – laukoi kauempaa tavoitellen takayläkulmaa mutta ei saanut ihan haluamaansa kosketusta palloon. Kiitettävän kunnianhimoisia ratkaisuja kumpikin, vaikka palkinto jäikin puuttumaan. Minuutin päästä Herculesille annettiin vapaapotku vajaasta kolmestakympistä, mutta veto jäi köykäiseksi ja Angeria koppasi pallon helposti syliinsä. Parin minuutin kuluttua meillä oli jälleen tilaisuus rangaista, tällä kertaa oikealta, mutta jos ei nyt tuhannen taalan niin ainakin varteenotettava paikka lipesi otteesta

82. minuutilla nähtiin taas jokseenkin turha rike OTP-puolustukselta boksin oikeassa reunassa, joten pallo pilkulle ja jälleen upposi oikeaan alakulmaan! Angeria oli tällä kertaa vähän mukana, mutta jäi vaille mahdollisuuksia Hadhoudin vetoon.

Aivan hetki ennen loppua OTP:n laituri oli päästä vasemmalta erinomaiseen maalipaikkaan, mutta topparin tontille siirtynyt Joona Juntunen teki yksi vastaan yksi -tilanteessa juuri mitä pitikin suostumatta ulos tilanteesta, eikä OTP-peluri saanut lopulta minkäänlaista ratkaisua aikaan.


Yhteenveto

5-1 meille, ja paikkoja oli maalieron repimiseen vaikka kaksinumeroiseksi! OTP pyristeli mukana ¾ osaa matsista, mutta oli kyllä aika lailla vastaanottavana osapuolena. Taktisesti OTP kuitenkin pelasi vähintään kelvollisen ensimmäisen puoliajan. Puolustusosaamisestamme ei ehkä oikein saanut tämän ottelun perusteella kokonaista kuvaa, kun kieltämättä keskittyminenkin herpaantuu, jos käytännössä koko vastustajan joukkue lojuu omalla kolmanneksellaan. Jotain ottelun luonteesta kertoo se, että vaikka vastustajan maalivahti joutui kaivamaan pallon viidesti selkänsä takaa, oli Angeria jenginsä onnistujia.

Tästä on hyvä jatkaa, ensin pietarsaarelaisten ja sitten kajaanilaisten kimppuun! Varmaa on, että vaikka joukkue on nuori, pelaaminen on kypsää ja taso riittäisi ilman lisävahvistuksiakin ennakkosuosikin asemaan, kun Kakkosen pohjoislohkon voittajakandidaateista puhutaan. Ja mikä viihdyttävintä: JS Hercules pelaa ja tekee maaleja! Pitäisiköhän meitä kutsua “Pohjolan Barcelonaksi”?

K. Amokachi kyttäämässä maalipaikkoja

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Raportti by Pekka Peni