Photo: Tony Thrussell

Oululaisen futiksen seuraajille tarjoillaan heti Kakkosen alkuun paikallinen derby, kun Hercules saapuu OPS:n vieraaksi yhteiselle kotikentälle Castrenille.

Nyt se on täällä – Herculesin historian ensimmäisen Kakkosen kauden avausottelu. Vastustajana vieläpä OPS, rakas paikallisvastus. Kuten Herkun kapteeni Ville Karhunen totesi vasta julkaistussa haastattelussa, kaikkien on oltava nyt valmiita.

— Tiukka matsi on tulossa. Kauden ensimmäinen matsi, joka on heti vielä derby. Molemmat joukkueet varmasti haluaisivat tästä kehuskeluoikeudet ja voiton alle, Herculesin apuvalmentaja Pekka Haaranen miettii.

OPS on rakentanut joukkueestaan kevään mittaan kunnioitettavan vahvan, ja moni on ennakoinut pitkään Kakkosta tahkonneen joukkueen Kakkosen  C-lohkon kärkikamppailuun. Ennakkosuosikin asema on tätä myöten varsin selvästi kotijoukkueella.

— Ennakkosuosikin viitta on OPS:llä, joten aika paineettomasti pääsemme pelaamaan. Ihan mukavat lähtökohdat peliin siinä mielessä. Molemmilla joukkueilla on uusiutunut paljon porukka, joten hauska nähdä miten matsi tulee menemään, Haaranen arvioi.

Photo: Tony Thrussell
Photo: Tony Thrussell

Voittoon rohkeudella hyökkäyspäässä

OPS:n kokoonpano on epäilemättä rautaisen kova, mutta Herculesin riveistä löytyy reilusti luottoa siihen, että kauden avauksesta kyetään nappaamaan täydet pisteet.

— Kyllähän me aika hyvin tiedämme, millainen kokoonpano heillä on tulossa. Siellä on paljon tekijöitä, vaikka emme toki tiedäkään miten he pelaavat yhteen. Hyvä meininki siellä on, onnittelut heille siitä. Tämä on kuitenkin vain yksi peli, ja siellä voi tapahtua mitä vaan. Tästä nähdään, miten kausi lähtee rullaamaan. Ensimmäinen peli on aina tärkeä, apuvalmentaja Haaranen pohtii.

Herculesin valmennus uskoo tietävänsä miten OPS voitetaan.

— Pelin on oltava tiivistä. Jokaisen on hoidettava oma roolinsa. Paikat täytyy käyttää hyväksi. Joissakin peleissä on ollut niin, että olemme luoneet kyllä paikkoja, mutta maaleja emme ole niistä tehneet. Tänään niistä paikoista täytyy viimeistellä. Nyt ei ole varaa siihen, että kämmäillään tyhjiä maaleja.

Joukkueen yhteispeli on mennyt kauden alla koko ajan kurinalaisempaan suuntaan, ja nyt kaivataan enää rohkeutta ratkaisuihin hyökkäyskolmanneksella.

— Viime pelissä [harjoituspeli HauPaa vastaan, Hercules voitti 1-0] muoto pysyi hyvin kasassa, mutta tiettyä uskallusta kaipaisin siellä ylhäällä. Sellaista rohkeutta, ettei aina haettaisi sitä helppoa syöttöä alaspäin, vaan hyökkäyspäässä näytettäisiin niitä ”sexy skillsejä”, niin kuin Amokachi aina sanoo. Niitä pelaajia kyllä löytyy, joilla näitä taitoja on, Haaranen peräänkuuluttaa.

Apuvalmentaja Haaranen vihjaa, että kentällä kannattaa pitää silmällä esimerkiksi Sami Karjalaista ja Santeri Ukkolaa, jotka ovat oululaiselle yleisölle tuttuja, teknisesti lahjakkaita pallotaitureita.

— Karjalaisen Samilta tänään odotan, että verkot heiluvat. Kyllähän siellä monia taitavia pelaajia on. Oululaisille tutuista nostaisin esiin juuri 18 vuotta täyttäneen nuoren lupauksen Ukkolan Santerin, joka pelaa viihdyttävää peliä. Siinä on pari kaveria, jota kannattaa seurata.

Photo: Tony Thrussell
Photo: Tony Thrussell

Joukkue vahvistunut kauden alla

Herculesin joukkue on sopimustilanteen osalta hyvässä iskussa. Huhtikuussa saapuneet puolustaja Amr Mokhtar, keskikenttäpelaaja Jeremiah Dabrowski ja maalivahti Germando Mendes ovat sopeutuneet hyvin joukkueeseen sekä vakuuttaneet valmennuksen pelikyvyillään.

Jo pitempään Herkun kanssa harjoitelleet nigerialaiset Junior Obagbemiro ja Jerome Ogbuefi ovat päässeet sisälle päävalmentaja Daniel Amokachin järjestelmään mainiosti.

Apuvalmentaja Haaranen kertoo, että joukkue on hitsautunut yhteen hyvin, vaikka miehistö on vaihtunutkin todella paljon viime kaudesta.

— Joukkue on uusiutunut ja elänyt paljon viime kaudesta ja vielä tämänkin vuoden puolella. Tässä on nyt pari hyvää kiinnitystä tullut ennen peliä mukaan. Kyllä meillä on siinä kilpailukykyinen porukka, siitä ei jää varmasti kiinni.

Uusimmat vahvistukset ovat olleet Oulussa kuitenkin vasta niin vähän aikaa, että on vielä epäselvää onko heillä virallista lupaa pelata OPS:ää vastaan.

Kaksijakoinen kevät

Herculesin talveen ja kevääseen on mahtunut hienoja saavutuksia ja heikompia hetkiä.

Positiiviseen osastoon voidaan lukea eteneminen Suomen Cupissa jopa viidennelle kierrokselle asti. Silloin vastaan asettui tosin RoPS, joka rymisteli Herculesin antiikin uroiden yli varsin rumin 0-8-lukemin.

Keväällä on pelattu kaksi harjoitusottelua, joista on kertynyt yksi häviö AC Kajaanista lukemin 0-2 ja yksi 1-0-voitto HauPasta.

Ottelu pelataan Välivainiolla Castrenin kentällä. Alkuvihellys kuullaan klo 18.30.