In November Sports Business School Finland organized a two-day seminar in Helsinki with the topic – Future of Sports Marketing. Keynote speaker arrived from England, as the Director of Marketing and Communications of Everton FC Richard Kenyon came to give some insights on Everton’s fan management and engagement. Other sports were also discussed, but our Hercules member, let’s name him as ”Pekka” was naturally most interested in what Mr. Kenyon had to say.

At the end of the seminar Kenyon stayed for a while to talk with the guests. Our brave Hercules member used some advanced elbow-tactics as he beat local radio station to get a word with Richard first. This is how the smooth conversation went more or less:

”We have a club called JS Hercules 500 km north from here. Errrr, would you like to swap scarves with our club?”

“Yes, sure. Thank you. I don’t have one with me now, but I can send it in mail later.”

“Niceeee… One last tough question.”

“Okay, hit it.”

“Should I keep Ross Barkley in my Fantasy Premier League team?”

“Yes, you should.”

Rest of the trip our “Herkku” (Evertonian for Hercules) guest had a bit of a chill without a scarf, but what wouldn’t a man do for his club?

In the very beginning of December came the first Christmas present from Liverpool. The package contained Everton scarf, and a pleasant surprise from Ross Barkley: his picture with a thank you signing for picking him to the Fantasy Premier League squad. Nice!

Now the Everton scarf is placed in our club’s headquarters. Even our club’s chairman – as a die-hard FC Liverpool – fan agreed to take a photo with the scarf… if he didn’t have to wear it of course!

 


 

 

Marraskuun alkupuolella Sports Business School Finland järjesti Helsingissä Future of Sports Marketing seminaarin. Pääpuhujaksi kaksipäiväiseen tapahtumaan saatiin Valioliigaseura Everton FC:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Richard Kenyon. Muita puhujia oli mm. rallimaailmasta, mutta Herkku-vieraan suurimman mielenkiinnon vei luonnollisesti Everton.

Kaksipäiväisen seminaarin päätyttyä Herculeksen edustaja, nimetään hänet nyt ”Pekaksi”, uskaltautui kyynerpäätaktiikkaan turvautuen keulimaan Ylen ohi hetkeksi Kenyonin puheille. Ensin nopeat kiitokset hyvistä esimerkeistä, miten faneja huomioidaan ja markkinointitutkimusten perusteella tehdään kokeiluja ja päätöksiä. Sen jälkeen pääasiaan:

”Meillä on jalkapalloseura nimeltään Hercules, joka sijaitsee 500 kilometriä täältä pohjoiseen. Errrr, haluaisitteko vaihtaa huiveja seuramme kanssa?”

“Kyllä, tottakai. Minulla ei ole mukanani yhtään huivia, mutta lupaan lähettää sen myöhemmin postissa.”

“Niceeee… Vielä viimeinen tiukka kysymys.”

“Ok, anna tulla.”

“Pitäisikö minun pitää Ross Barkley edelleen Valioliiga Fantasy joukkueessani?”

“Kyllä, ehdottomasti.”

Loppu Helsingin reissu palelikin sitten kaulaa, mutta mitäpä sitä ei Herculeksen seurasuhteiden eteen tekisi?

Palaamme nykypäivään. Postissa saapui Englannista aito Everton FC:n kaulahuivi, joka komistaa Herkun toimistoa tästä lähtien. Huumoriakin paketista löytyi. Nimittäin Everton pelaaja Ross Barkleyn signeerama kortti ja kirjoitus, jossa hän kiitteli pääsemisestään Valioliiga Fantasy joukkueeseen. Hohoo!

JS Hercules kiittää Evertonia ja kehittelee turvatoimenpiteitä joukkueen Liverpool-fanien ja Evertonin kaulahuivin välille.